Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Срив на британските потребителски нагласи и на продажбите на дребно заради Covid-19

Доверието на британските потребители се срина през април до най-ниско ниво от 2009 г., докато продажбите на дребно отбелязаха през март рекорден спад, тъй като страната остава блокирана заради коронавирусната карантина и е на път да влезе в много дълбока икономическа рецесия, показва последно проучване на компанията за пазарни проучвания GfK.

Индексът на потребителското доверие на GfK падна през първата половина на текущия месец до -34 пункта от -9 пункта през март. Това е вторият най-голям спад на британските потребителски нагласи през последните повече от 45 години и най-ниско ниво от февруари 2009 г. по време на глобалната финансова криза. Потребителските нагласи във Великобритания удариха по-сериозно рекордно дъно от -39 пункта през юли 2008 г.

"Невъзможно е да се каже дали това ще се окаже дъното след седмици на приспособяване към реалността на затворения живота или предстоят по-нататъшни спадове", заяви директорът по клиентски стратегии на GfK Джо Статън.

Продажбите на дребно в Обединеното кралство пък отбелязаха през март исторически спад, тъй като много магазини престанаха да работят след официалните указания за ограничителни мерки по време на пандемията с коронавирус, показват данни на британската национала статистика (ONS).

Продажбите на дребно се свиха през март с цели 5,1% спрямо февруари, което е най-драматичното им понижаване от началото на тази статистика на ONS през 1996 г.

Изключвайки автомобилните горива, продажбите на дребно паднаха през март с 3,7%, отбелязвайки рекорден спад от началото на тази статистика през 1988 г.

Силният спад при търговията на дребно през март беше факт въпреки скокът с 10,4% на продажбите на хранителни стоки, тъй като много британци се презапасиха след правителствените указания към хората да си останат в къщи.

В същото време обаче истински крах претърпяха продажбите на дрехи, като през март те се сринаха с 34,8%, отбеляза ONS.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени