Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спад на европейските борси след подновени притеснения относно вирусната пандемия

Европейските акции поевтиняват в началото на петъчната търговия, след като на снощната среща на върха на ЕС не беше постигнато конкретно споразумение, а само принципно сългасие, за толкова очаквания европейски фонд за икономическо възстановяване от коронавирусната пандемия и след информация на "Файненшъл таймс", която постави под съмнения прогреса при разработването на лекарство за Covid-19.

Общият европейски фондов индекс Stoxx Europe 600 се понижава с 1,1% след две поредни сесии на растеж, немският фондов индекс DAX 30 пада с 1,6%, френският CAC 40  - с 1,5% и британският FTSE100 - с 1,3%.

В четвъртък вечерта лидерите на ЕС само одобриха вече договореният икономически пакет в размер на 500 млрд. евро за борба с Covid-19, но не постигнаха съгласие по размера и конкретните детайли на бъдещия общ фонд за възстановяване от негативните икономически последици от коронавирусната пандемия.

По време на самата среща управителят на Европейската централна банка Кристин Лагард пък предупреди, че европейската икономика може да се сви с до 15% през тази година при най-лошия сценарий, според информации на Ройтерс и "Уолстрийт джърнъл".

Негативна за днешните инвеститорски нагласи беше и информацията на "Файненшъл таймс" за провал на експериментално антивирусно лекарство за Covid-19 на калифорнийската компания Gilead Sciences при проведените първоначални клинични тестове в Китай.

Тази новина заличи и цялото вчерашно първоначално възходящо движение на Уолстрийт, като индексът DJIA приключи търговията в четвъртък с повишение от едва 40 пункта (повишение с 0,16%), докато широкият индекс S&P500 и технологичният Nasdaq Composite дори затвориха на негативна територия, понижавайки се съответно с 0,05% и с 0,01%.

Солидно понижение в началото на европейската търговия бележи банковия сектор, след като кредитната агенция "Стандард енд Пуърс" намали с една степен кредитния рейтинг на Commezbank и понижи до "негативна" от "стабилна" перспективата за рейтинга на Deutsche Bank.

В резултат на това акциите на Deutsche Bank поевтиняват с близо 5%, а на Commerzbank - с 3,8%, като общият европейски банков индекс STOXX Europe 600 Banks се понижава с 2,3%.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна