Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ifo: Коронавирусната криза поразява германската икономика с "пълна ярост"

Рекордно дъно на бизнес нагласите в Германия през април

Германският бизнес дух се срина рекордно през април, достигайки най-ниско ниво от Обединението на Германия през 1990 г., тъй като коронавирусната криза оказва сериозно негативно влияние върху както върху най-голямата икономика в Европа, така и в световен план.

Индексът на института Ifo, базиран на месечно проучване сред около 9 хиляди компании и определящ нивото на бизнес климата в Германия, се срина през април до 74,3 пункта от 85,9 пункта през март. Това е най-ниското ниво на индекса, като никога преди това индексът не се беше сривал толкова драматично в рамките на само месец.

Това се дължи предимно на масовото влошаване на текущата бизнес ситуация. В същото време компаниите в страната никога не са били толкова песимистични по отношение на следващите месеци.

Индексът, измерващ текущите бизнес условия, падна през април до 79,5 пункта от 92,9 пункта месец по-рано, докато индексът на Ifo института за бъдещите бизнес очаквания през следващите шест месеца се срина до 69,4 пункта от 75,9 пункта през март.

"Настроението сред германските компании е катастрофално“, заяви президентът на института Ifo Клеменс Фуест. "Коронавирусната криза поразява германската икономика с пълна ярост", допълни той.

Според него германската икономика може да отчете признаци на възстановяване най-рано след средата на годината, като добави, че възстановяването от рецесията, предизвикана от коронавирусната пандемия, вероятно няма да е с "V-образна" форма (силен спад, последва от солиден отскок).


В сектора на услугите показателят за бизнес климат отбеляза най-драматичен спад, откакто институтът Ifo разполага се тези данни от 2005 г., достигайки дъно от -34,2 пункта, като доставчиците на услуги никога не са давали токова лоша оценка на тяхното текущо състояние.

В производството, индексът пък падна до най-ниското си ниво от март 2009 г., достигайки ниво от - 44,4 пункта, като оценката за текущото бизнес състояние и на индустриалните компании се влоши драматично, а очакванията за следващите месеци са екстремно песимистични. Индексът на очакванията за представянето на промишления сектор в бъдеще падна до историческо дъно, тъй като търсенето на индустриална продукция колабира.

По отношение на търговията индексът на бизнес климата също продължи да намалява през април до -48,4 пункта. Оценките за настоящата ситуация никога не са се влошавали толкова бързо, като очакванията за следващите месеци са дори по-ниски от рекордните дъна през март.

В строителството индексът никога не е потъвал толкова рязко, достигайки -17,6 пункта от +5,0 пункта през март. Същото важи и за показателите за текущата ситуация и за бъдещите очаквания. По-голямата част от строителните фирми обаче все още са удовлетворени от сегашното си положение.

Днешните ужасни резултати от Ifo бизнес проучването идват само дни, след като в началото на седмицата Бундесбанк посочи, че икономиката на Германия вече се намира в тежка рецесия.

Публикуваното в четвъртък проучване на агенция IHS Markit пък показа, че рецесията в частния сектор на Германия се задълбочи през април с оглед на рекордния спад на бизнес активността в сферата на услугите и в промишлеността заради пандемията от коронавируса и строгите ограничителни мерки за нейното овладяване.

Вчера канцлерът Ангела Меркел призова германците да проявят издръжливост и дисциплина, за да преминат през пандемията на коронавирус, която е "все още в началото", и призова за по-голям бюджет на Европейския съюз, който да подкрепи икономическото възстановяване в блока.

Междувременно германските автомобилни производители подновиха през тази седмица производството в някои заводи, след като страната облекчи част от ограниченията, предназначени да овладеят разпространението на вирусната зараза. Някои магазини вече могат да се отварят, но строгите правила за социално дистанциране остават в сила.

Според институтът за изследване на пазара на труда IAB, немската безработица се очаква да нарасне с около 520 000 и да надхвърли 3 милиона през тази година, тъй като пандемията на коронавирус поставя под силен натиск икономиката и повече хора остават без работа.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна