Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Швеция рецесията заради Covid-19 може да бъде най-тежката от ВСВ

Стокхолм, 22 април 2020 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Свиването на шведската икономика може да се окаже най-тежката рецесия от Втората световна война, сочат правителствени прогнози, според които намаляването на брутния вътрешен продукт може да достигне 10%, съобщава БТА.

Швеция не наложи строги ограничителни мерки, с каквито повече държави се опитват да спрат разпространението на Covid-19. Нарушените вериги за доставки и международни търговски отношения обаче ще навредят на икономиката й, отбелязват икономическите анализи.

Допълнителни правителствени разходи

Правителството на Швеция вече обеща да похарчи 100 млрд. крони (9,9 млрд. щатски долара) в борба с последиците на коронавирусната епидемия за икономиката. Финансовият министър Магдалена Андерсон освен това предложи кредити и кредитни гаранции на стойност 550-600 млрд. крони, припомня Ройтерс.

Правителствените разходи обаче няма да ограничат свиването на икономиката с над 4,2 процента, колкото сочи базовият сценарий, каза министър Андерсон при представянето на пролетния бюджет на 15 април.

Спадът може да е между 4,2 и 10 процента, уточни тя на пресконференция днес.

Намаление на брутния вътрешен продукт с над 4 процента в Швеция, ще бъде най-лошият резултат за икономиката на страната от 1940 година, когато тя се сви с около 10 процента заради Втората световна война.

Младежи в кафене на открито в Стокхолм, 22 април 2020 г.

Паричната политика

Освен мерките на правителството, централната банка на Швеция Riksbank също влива пари във финансовата система, за да предотврати недостиг на ликвидни средства и да не се затрудни кредитирането.

Любопитен факт е, че Riksbank е най-старата централна банка в света, но наред с това е известна и като пионер при въвеждането на различни финансови и технически иновации.

На 2 юли 2009 година Шведската централна банка бе първата в света, която реши да въведе отрицателен основен лихвен процент в опит да стимулира икономическия растеж в годините след финансовата криза. Впоследствие този ход бе приложен и от други централни банки, в това число и Европейската централна банка.

Швеция е и една от държавите, където книжните пари се използват все по-рядко. Електронните и мобилните разплащания заемат близо 80% от общия паричен оборот в страната, а през 2016 година Riksbank обяви амбициозна програма за създаване на национална електронна валута, наречена "е-крона". До този момент обаче планът е все още в подготвителната си фаза.

Управителят на Riksbank Щефан Ингвес

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна