Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Затворените заради Covid-19 сгради - повишен риск от легионелоза

Петриеви панички, в които се наблюдават бактериални проби
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Търговските сгради, които затвориха врати за седмици, за да се спре разпространението на Covid-19, могат да допринесат за разпространение на друга белодробна инфекция - легионерската болест, пише БТА.

Здравни експерти в САЩ призоваха търговските сгради предпазливо да отворят отново врати, за да се предотврати епидемия от тази бактериална инфекция, която в някои случаи е с летален изход, отбелязва Ройтерс.

Внезапното затваряне на училища, заводи, бизнес сгради и правителствени офиси на много места по света стана причина за спиране на консумацията на вода в тези сгради. Липсата на циркулация на хлорирана вода в тръбопроводите и относително постоянната температура под 60 градуса създават идеални условия за развитието на бактериите, които предизвикват легионерската болест - легионелозата.

Застоялата вода в тръбопроводите -  подходяща среда за развитие на легионелите - бактериите, причиняващи легионелоза

Тъй като редица търговски обекти обмислят възможността да отворят отново врати, за всеки от тях, който не е използвал пълния си капацитет в разстояние на повече от три седмици, рискът от разпространение на легионелоза, трябва да се има предвид. Ако е диагностицирана рано, болестта е свързана с по-малко здравни рискове, като успешно се лекува с антибиотици.

"Кой би искал да има сериозни здравни проблеми, след като е оцелял от Covid-19“, пита риторично експертката Моли Сканлън от Аризона, цитирана от Ройтерс:

„Здравната ни система вече е под толкова голям стрес. Подобен риск има за училища, гимназии, фабрики, хотели, ресторанти, амбулаторни хирургични центрове", предупреждава Сканлън.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна