Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Папагалите и гарваните имат изключително големи мозъци

Папагалите и гарваните, както и враните, могат да използват сечива и език, и дори помнят човешки лица.
Снимка: БГНЕС


Папагалите и гарваните имат "наистина изключителни" мозъци спрямо телата си, докато при гълъбите и емутата те са останали същите като по времето на динозаврите, съобщи в. "Дейли мейл", цитиран от БТА.

Международен екип от учени изследва размерите на мозъците на динозаврите, древните и съвременните птици, за да установи как се е променял мозъчният капацитет. Резултатите показаха, че когато динозаврите са изчезнали преди 66 милиона години, птиците са се възползвали от отсъствието им. Те са се адаптирали, диверсифицирали и еволюирали, за да запълнят останалите празни екологични ниши.

В този процес мозъците на някои птици са станали големи в сравнение с тялото и в сравнение с динозаврите. Телата на други се смалили, а мозъците им останали същите.

Авторите на изследването, ръководени от д-р Даниъл Ксепка от музея Брус в Гринуич, Кънектикът, изтъкнаха, че методите им на моделиране са показали много висок темп за мозъчна еволюция при някои птици, които са допринесли и за голям мозък. Един от факторите за развиване на голям мозък се оказало малкото тяло. 

Папагалите и гарваните, както и враните, могат да използват сечива и език, и дори помнят човешки лица. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна