Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Италия обмисля смекчаване на карантината от 4 май

Джузепе Конте
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Италия ще позволи компании в производството и строителството да възобновят работа от 4 май, като част от плановете за смекчаване на карантината за коронавируса, а училищата ще отворят врати през септември, заяви премиерът Джузепе Конте, предаде Ройтерс.

В интервю за днешния брой на в. „Република“ той даде най-детайлната визия досега за възстановяване на икономическата дейност, преди правителството да представи пътна карта за премахване на ограничителните мерки в началото на идната седмица.

Италия е най-засегнатата от коронавируса европейска страна, като има регистрирани над 26 

Конте описа поетапен процес, при който производството ще бъде рестартирано в началото на май, въпреки че отварянето на барове и ресторанти ще трябва да почака по-дълго. Училищата ще останат затворени до септември.

„Работим и в тези часове, за да позволим отварянето на значима част от бизнеса – от производство до строителство на 4 май“, каза Конте.

Той уточни, че някои предприятия, определяни като „стратегически“, включващи ориентираните към износ дейности, могат да започнат работа още тази седмица, при условие че имат разрешение от местните власти.

Премиерът отбелязва, че компаниите ще трябва да въведат строги мерки за опазване на здравето, преди да им бъде разрешено да заработят отново.

Според местни вестници на производството, строителството и търговията на едро ще бъде позволено да работят от 4 май, на формите в търговията на дребно – от 11 май, а барове и ресторанти – от 18 май. Но трябва да изпълнят стриктни мерки, които да предотвратяват заразяване.

Премиерът бе предпазлив по темата за отваряне на барове и ресторанти и връщането на туристите през лятото като посочи, че ще бъдат преразгледани правилата за социална дистанция, но те няма да бъдат премахнати.

По отношение на придвижването на хора Конте каза, че е още рано за пълна свобода, но се обмисля облекчаване.

Италия въведе на 9 март строги мерки за карантина, включително нареждане на хората да си стоят вкъщи.

Сега медии твърдят, че правителството ще позволи свободно движение в градовете, но пътуванията между 20-те региони на страната ще бъдат ограничени. Обмисляла се възможност за оборудване на летища и гари с термални камери за идентифициране на пътници с висока температура.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна