Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Стандард енд Пуърс" потвърди кредитния рейтинг на Италия

Рейтинговата агенция "Стандард енд Пуърс" потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на Италия на ниво "BBB", посочвайки, че диверсифицираната и богата икономика на страната и нетната външна кредитна позиция частично компенсират драстично въздействие от високия публичен финансов ливъридж върху суверенната кредитоспособност.

В същото време агенция запази "негативната" перспектива за италианския кредитен рейтинг, добавяйки, че тя може го понижи, ако отношението държавен дълг към БВП не успее да се насочи към ясно забележим низходящ път на развитие през следващите три години или ако има значително влошаване на кредитните условия, което да изложи на риск устойчивостта на суверенните публични финанси.

В петък правителството на Италия повиши своите прогнози за дефицита през настоящата година до 10,4% от БВП -  най-високото ниво от началото на 90-те години на миналия век, заявявайки, че нивото на публичния дълг ще скочи до 155,7% от БВП.

Италия е една от страните, които са най-силно засегнати от Covid-19, което кара управляващите да предприета агресивни финансови стимули в подкрепа на икономката.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени