Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Италианските облигации поскъпват, след като беше потвърден кредитния рейтинг на страната

Италианските държавни облигации поскъпват в понеделник, което води до спад на тяхната доходност, след като "Стандард енд Пуърс" не промени (не понижи) кредитния рейтинг на страната, парирайки опасенията, че агенцията може да го намали до нива под инвестиционния рейтинг (до т.нар. високорисков кредитен рейтинг).

Много анализатори очакват вече много високите нива на италианския дълг да скочат допълнително до около 150% от брутния вътрешен продукт, тъй като страната се бори с икономическите щети, причинени от разпространението на коронавируса.

С оглед на това имаше притеснения, че дълговите облигации на Италия могат да загубят статута си на книжа от инвестиционен клас, което би повишило значително държавните разходи за обслужване на дълга.

В края на предходната работна седмица обаче "Стандард енд Пуърс" потвърди кредитния рейтинг на Италия на ниво "BBB/A-2", което е с две степени над територията на т.нар. високорискови книжа.

С оглед на това доходността на 10-годишните италиански дългови книжа се понижава по време на търговията на европейските дъгови пазари в понеделник с 13 базисни пункта към ниво от 1,75%, докато техният лихвен спред с аналогичните книжа на Германия спада до най-ниско ниво от повече от седмица насам около 218 базисни пункта (лихвата по 10-годишните книжа на Италия е с 2,18% над тази на 10-годишните немски книжа).

В същото време доходността на 10-годишните облигации на Германия се тъгува почти без промяна на ниво от -0,47%.

Намалява доходността и на по-краткосрочните книжа на Италия, като лихвата на 2-годишните книжа е с 14 базисни пункта по-ниска от края на петъчната търговия и е на ниво от 0,73%.

Дълговите пазари и на други южноевропейски държави също се възползваха от позитивното представяне на италианските книжа, като доходността на 10-годишните облигации на Испания и на Португалия се понижават в понеделник с по около 8 базисни пункта.

Това известно успокоение на европейския дълги пазар идва преди предстоящото в четвъртък (30 април) заседание на Европейската централна банка, на което се очаква банката да запази или дори да увеличи текущите стимулиращи политики и да запази нисколихвеното дългово финансиране в еврозоната.

Икономисти и анализатори ще следят внимателно за каквито и да е индикации, че ЕЦБ е готова да направи повече, за да помогне на икономиката на еврозоната да се справи с коронавирусната криза.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени