Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подем на европейските борси в очакване на икономическото рестартиране

Европейските пазари на акции стартираха търговията в понеделник със солидни повишения с оглед на инвеститорските надежди за постепенно отваряне наново на икономиката с оглед на разхлабване на карантинните мерки, които бяха наложени за овладяване на разпространението на коронавирусната зараза.

Известен повод за оптимизъм идва от последните данни в световен мащаб, показващи намаляване на растежа на заболелите и на смъртните случаи от Covid-19.

Позитивната настройка на инвеститорите е подкрепа и от очакванията за допълнителни стимулиращи икономиката мерки от страна на водещи централни банки.

По-рано в понеделник Японската централна банка увеличи покупките на държавни облигации, както и размера на покупки на търговски ценни книжа. Очаква се Фед на САЩ и ЕЦБ също да анонсират допълнителни мерки в подкрепа на възстановяване на икономиката от коронавирусната криза на техните предстоящи редовни заседания по-късно тази седмица (съответно на 29-и и 30-и април).

Общият европейски фондов индекс Stoxx Europe 600 се повишава с 1,65%, френският CAC 40 - с 1,86%, британският FTSE100 - с 1,5% и испанският Ibex-35 - с 1,72%.

Немският фондов индекс DAX 30 нараства с 2,45%, подкрепен допълнително от рязкото поскъпване на акциите на "Дойче банк" и на станалите водещи банки в Германия.

Акциите на Bayer пък поскъпват с 2,3%, след като и германската фармацевтична и химическа компания отчете по-силна от очакваното оперативна печалба през първото тримесечие и подкрепи досегашните си очаквания за финансовите резултати през цялата 2020 г.

Скок с 1,7% отчитат и акциите на Adidas, въпреки че водещият производител на спортно облекло отчете спад на печалбата с цели 95 % през първото тримесечие и предупреди, че второто му тримесечие ще бъде още по-силно засегнато от коронавирусната пандемия с оглед на факта, че в момента над 70% от магазините на компаниите са затворени. Въпреки слабите финансовите резултати Adidas направи позитивна прогноза по отношение на продажбите по интернет и на китайските пазари.

Фондовият индекс на борсата в Милано MIB пък се повишава с 2,5%, намирайки допълнителна подкрепа от стабилизация на италианския дългов пазар, след като агенцията "Стандард енд Пуърс" потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на Италия на ниво "ВВВ".

През днешната търговия на стария континент поскъпват силно както банковите акции, така и тези на самолетните превозвачи на фона на предприеманите мерки от страна на съответните държави в подкрепа на един от най-силно засегнатите от коронавируса бизнеси по целия свят.

Акциите на немския превозвач Lufthansa поскъпват с 8,5%, след като транспортният министър на Германия каза, че той подкрепя защитата на компанията чрез държавна помощ. Акциите на френско-холандския превозвач Air France KLM пък поскъпват с 2,2%, тъй като френските власти обещаха финансова помощ от 7 млрд. евро, а нидерландското правителство - между 2 и 4 млрд. евро.

Силно поскъпват и акциите на автомобилните компании, след като от тази седмица те започват да възстановяват производството в редица техни заводи. Акциите на Volkswagen нарастват с над 3%, след като най-голямата в света по продажби автомобилна фирма обяви, че отваря наново най-голямата си фабрика във Волфсбург, Германия.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна