Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рязко подобряване на икономическите перспективи за Китай през април

Германският център за европейски икономически изследвания ZEW представи във вторник последно проучване, показващо, че очакванията за представянето на китайската икономика са се подобрили рязко през април, след като страната успя да постави под контрол коронавирусната епидемия.

Китайският икономически индикатор CEP (China Economic Panel) на немския институт Zew, който отразява очакванията за макроикономическото развитие на азиатската държава през следващата година, нарасна с цели 25,4 пункта спрямо март, когато беше на ниво от 11,1 пункта, достигайки през април 36,5 пункта.

Проучването също така показа, че ръстът на БВП на Китай се очаква да се забави до 2% през второто тримесечие и до 3,4% за цялата 2020 г. поради силно негативното икономическо въздействие на Covid-19 през първото тримесечие на годината.

Според предишно аналогично проучване на Zew се очакваше забавяне на китайския икономически растеж през настоящата година до 5,4 на сто.

"Тази низходяща ревизия на целогодишната прогноза за БВП се дължи на изненадващо лошите резултати през първото тримесечие. Очаква се обаче икономическото производство на Китай през третото тримесечие да нарасне с 4,2%", отбеляза Михаел Шрьодер, старши изследовател в отдела за международни изследвания на института Zew.

Проучването също така показа, че настоящата икономическа ситуация в Китай е "все още сравнително слаба" в резултат на коронавирусната пандемия.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна