Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петролът поскъпна за кратко след информация за експлозия на сирийски петролен танкер

Американският лек суров петрол поскъпна за кратко след информация за бомбена експлозия на сирийски петролен танкер.

Ройтерс цитира Анадолската държавна агенция на Турция, според която е била взривена бомба на петролен танкер в северния сирийски град Африн, която е убила най-малко 10 души.

Без да цитира своите източници, турската агенция заяви, че взривът е бил "терористична атака", но не предостави повече подробности.

Новините за взривяване на бомба на петролен танкер "могат да повишат рисковата премия, респективно петролните цени, дори и на пазар със свръхпредлагане", коментира Фил Флин, старши пазарен анализатор в The Price Futures Group. "И все пак трябва да разберем дали това е случайност и кои са извършителите", допълни той.

Така или иначе "несигурността относно тази информация поражда спекулации за нарастваща отчаяност от страна на някои производители на петрол да вдигнат цените", коментира той пред агенция MarketWatch.

След новината на турската държавна агенция фючърсите на американския лек суров петрол WTI  с доставка през юни поскъпнаха за кратко до $ 13,69 за барел, след което обаче отново се понижават с близо 9% към $ 11,65 за барел. По-рано през деня те поевтиняха близо до $ 10 за барел на фона на продължаващите притеснения за липса на свободен капаците в петролните хранилища.

Петролът брент също поскъпна като първа реакция на информацията за бомбена експлозия на сирийски петролен танкер. Юнските фючърси на брент нараснаха за кратко до $ 21,29 за барел, след което се върнаха бързо към $20 за барел, но все още се търгуват със слабо повишение от 0,5% в рамките на деня, след като по-рано във вторник те поевтиняха към $ 18,73 за барел.

Дневни графики на американските петролни фючърси и на фючърсите на петрола брент


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна