Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рекорден спад на потребителското доверие в икономика на САЩ през април

Американците обаче са с по-позитивни очаквания в бъдеще

Потребителските нагласи относно икономическото развитие на САЩ отбелязаха рекорден спад през април, тъй като коронавирусната пандемия опустоши както Уолстрийт, така и Мейнстрийт. Но в същото време американците започват да мислят, че най-лошото може би вече е преминало, показват резултати от последно проучване на компанията Conference Board.

Индексът на потребителското доверие се срина през април до 86,9 пункта от 118,8 пункта през март, достигайки най-ниско ниво от 2014 г. насам.

Американците бяха много песимистични по отношение на това, което се случва в страната в момента, но с по-големи надежди, че икономиката ще започне да се възстановява в близко бъдеще.

Индексът, измерващ оценката на американските потребители за текущите икономически условия в страната (въз основна на тяхната оценка за текущите бизнес и условия на трудовия пазар), се свлече драматично до 76,4 пункта то 166,7 пункта през март, отбелязвайки рекорден в историята спад.

В същото време индексът на потребителските очаквания за икономическата активност през следващите шест месеца (въз основна на краткосрочните бъдещи очаквания за доходите, бизнес и условията на трудовия пазар) се повиши през април до 9,38 пункта от 86,8 пункта през март.

"Краткосрочните очаквания на потребителите за икономиката и пазара на труда се подобриха, вероятно предизвикани от възможността за скорошно разхлабване на ограниченията "останете си вкъщи", въведени заради коронавируса, както и надеждите за рестартиране на икономиката", посочи Лин Франко, старши директор на проучването на Conference Board.

"Въпреки това потребителите бяха по-малко оптимистични по отношение на финансовите си перспективи и това може да има отражение върху разходите, когато започне икономическото възстановяване", допълни тя и посочи: "Несигурността относно икономическото въздействие на Covid-19 вероятно ще доведе до колебания в бъдещите месеци".

САЩ вероятно изпадна в дълбока рецесия, но не е ясно колко дълго ще продължи тя. Времето и интензитетът на възстановяване ще зависят от това колко добре се ограничава вирусната зараза и как ще бъдат ограничени потенциални бъдещи огнища на коронавирус.

Повечето икономисти смятат, че икономиката ще се нуждае от поне няколко години, за да се възстанови към нивата от преди пандемията.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна