Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Испания започва постепенно премахване на ограничителните мерки от 4 май

Испанският премиер Педро Санчес представя план за поетапно разхлабване на ограничителните мерки
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Премиерът на Испания Педро Санчес обяви план от четири етапа за връщане към нормалния живот в страната до края на юни, предаде Ройтерс.

Отменянето на строгите мерки срещу разпространението на коронавируса ще започне на 4 май и ще варира за различните области според фактори като темпото при появата на нови случаи на заразени, броят на свободните легла за интензивно лечение и доколко хората в регионите спазват правилата за дистанциране от околните, обясни Санчес.

Той посочи, че пикът на разпространението в Испания е преминал и сега вече има спад.

По думите му всеки етап от разхлабването на ограниченията ще трае не по-малко от седмица.

Педро Санчес изрази надежда, че до края на юни положението може да се нормализира, но подчерта, че затова е необходимо епидемията бъде поставена под контрол в цялата страна.

"Всяко безотговорно поведение ще навреди на обществото като цяло. Трябва да ограничим нетърпението си и да позволим да се ръководим от експертите. Поведението ни може да спаси животи и именно това в момента е патриотизъм", отбеляза премиерът.

Ройтерс напомня, че Испания е една от най-тежко засегнатите от коронавируса държави. Тя е на второ място по регистрирани заразени (след САЩ) и на трето по смъртни случаи (след САЩ и Италия).


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна