Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметове в Прага са „мишена на руски убиец“

| обновено на 29.04.20 в 10:50
Жана Немцова, дъщеря на руския опозиционер Борис Немцов, и кметът на Прага Зденек Хриб на церемония по преименуването на площада до руското посолство в чешката столица на „Борис Немцов“. 24 февруари 2020 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Представител на властите в Прага смята, че има руски план за ликвидирането му заедно с още двама чешки политици, които са влизали в конфликт с Кремъл заради спорните съветски мемориали в столицата на Чехия, предаде АФП.

Кметът на пражкия район 6 Онджей Колаж заяви снощи пред чешки медии, че е под полицейска защита и е прехвърлен на тайна локация.

„Всичко, което мога да ви кажа, е, че получиха полицейска защита. Тя ми бе предоставена, защото тук има руснак, който е получил задачата да ме ликвидира“, заяви Колар пред чешката телевизия Прима.

„Не само мен, но и Зденек Хриб и Павел Новотни“, допълни той, имайки предвид кмета на Прага и още един представител на градските власти.

В понеделник кметът Хриб съобщи, че е под полицейска защита, но не потвърди съобщения в медиите, че е мишена на руски убиец заради демонтажа на съветски герой от Втората световна война.

Хриб и Колар влязоха в конфликт с Москва по-рано този месец, след като бяха начело на демонтирането на спорен паметник, посветен на съветския генерал Иван Конев в стъпка, която руски дипломати нарекоха „неприятелски акт на вандализъм“.

Мнозина чехи виждат Конев – герой за руснаците – като символ на потисничеството от съветската епоха.

По-рано чешкото сп. „Респект“ писа, че руснак с дипломатически паспорт наскоро е пристигнал в Прага с рицин – токсична отрова, която може да бъде използвана като биологично оръжие.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви пред репортери в Москва в понеделник, че твърденията на изданието са „дезинформация“.

Днес руското посолство в Прага опроверга информация на чешкото МВнР, според която акредитиран в чешката столица руски дипломат се е върнал от командировка в града преди около 3 седмици и е бил взет от колеги на летището.

„От средата на март т.г. нито един от дипломатическите сътрудници на посолството на Русия в Чехия не е пристигал на летището в Прага“, подчертаха от мисията във Фейсбук.

От своя страна говорителката на руското МВнР Мария Захарова заяви днес, че „това, което виждаме в момента в чешките медии или в действията на чешки политици предизвиква недоумение“.

Според нея съответните чешки структури и ведомства трябва да представят факти или да опровергаят подобни твърдения в средствата за масова информация. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени