Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Еърбъс" излезе на загуба през първото тримесечие заради вирусната пандемия

Брюно льо Мер: Франция може да помогне на "Еърбъс", ако е необходимо

Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Еърбъс" (Airbus) излезе на загуба през първото тримесечие и отчете рязък спад на приходите, тъй като европейският самолетостроителен гигант се сблъска с драматично понижение при търсенето на нови самолети по цял свят заради коронавирусната пандемия.

Европейският консорциум излезе на нетна загуба от 481 млн. евро през първото тримесечие спрямо нетна печалба за 40 млн. евро година по-рано. Коригираната печалба преди лихви и данъци (EBIT) пък спадна с цели 49% до 281 млн. евро.

Приходите на "Еърбъс" се свиха с 15% до 10,63 млрд. евро.

Най-голямата европейска въздухоплавателна групировка също така изтъкна плановете си да спести средства, след като през първото тримесечие натрупа изходящи парични потоци за 8 млрд. евро, включително рекордната глоба от 3,6 милиарда евро за уреждане на корупционни разследвания във Великобритания, Франция и САЩ.

"Видяхме солиден старт на годината както в търговски, така и в индустриален план, но бързо след това станахме свидетели на негативното въздействието на пандемията от Covid-19. Вече сме в разгара на най-тежката криза, която въздухоплавателната индустрия някога е познавала", отбеляза главният изпълнителен директор на "Еърбъс" Гийом Фори.

Той допълни: "Ние прилагаме редица мерки, за да гарантираме бъдещето на Airbus. Започнахме рано, като засилихме наличната ликвидност, за да подкрепим финансовата гъвкавост. Адаптираме темповете на производство на търговски самолети в съответствие с клиентското търсене и се концентрираме върху ограничаване на паричните средства и нашите по-дългосрочни структура на разходите, за да гарантираме, че можем да се върнем към нормалните си операции, след като ситуацията се подобри".

Брюно льо Мер: Франция може да помогне на "Еърбъс", ако е необходимо

Франция може да предостави на Airbus "огромна" държавна помощ, ако е необходимо, заяви финансовият министър Брюно льо Мер.

Говорейки пред местни медии, Льо Мер отбеляза, че "Ер Франс" (Air France) ще трябва да бъде "добър клиент" на "Еърбъс", след като самолетният превозвач поучи държавна помощ от 7 млрд. евро.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени