Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Американският лек суров петрол поскъпва с 15%, а петролът Брент - с 5%

Петролът поскъпва по време на търговията в сряда на фона на надежди за подобряване на търсенето в световен план, след като редица европейски държави и американски щати започват да се придвижват в посока на разхлабване на строгите карантинни мерки, които бяха предприети с цел ограничаване на коронавирусната пандемия.

Фючърсите на американския лек суров петрол WTI с доставка през юни нарастват с близо 15% към $14,50 за барел, заличавайки част от рязкото поевтиняване от началото на седмицата до ниво от $10 за барел.

Графика на американския лек суров петрол WTI

Снощи Американският петролен институт (API) отчете растеж на запасите на суров петрол в САЩ с 9,98 млн. барела до 510 млн. барела през седмицата до 24 април, но при осреднена прогноза за още по-силно увеличение с 10,6 млн. барела.

Според анализатори тези данни сякаш предполагат, че хранилищата за петрол в САЩ може би не се запълват толкова бързо, колкото се смяташе. Инвеститорите обаче очакват с голям интерес днешните официални данни на Енергийната информационна администрация (EIA) за седмичните американски складови петролни запаси.

Въпреки бързото запълване на хранилищата съкращаването на производството на американски шистов петрол, което се оценява от консултантската компания Rystad Energy на 300 000 барела на ден за месеците май и юни, би трябвало да помогне за по-бавно попълване на петролните складове.

Междувременно регулаторните органи в американския щат Тексас, най-големият производител на петрол в страната, ще проведат гласуване на 5 май дали да приемат производствени съкращения. Длъжностните лица в щатите Северна Дакота и Оклахома също проучват начини за законово разрешаване на намаляване на продукцията.

Това би добавило към договореното във формата "ОПЕК +" съкращаване на производството с близо 10 млн. барела на ден, или около 10% от глобалното производство, което трябва да влезе в сила от 1 май.

Графика на петрола брент

Фючърсите на петрола Брент с доставка през юни пък нарастват в сряда с 5% към $21,50 за барел, намирайки подкрепа от днешно изказване на руският енергиен министър Александър Новак, че петролните компании в страната ще съкратят производство с 19% спрямо февруарските квоти, за да изпълнят договореното във формата "ОПЕК +" съвместно намаляване на добивите от началото на следващия месец с 9,7 млн. барела на ден.

В интервю за агенция Интерфакс, Новак също така посочи, че се очаква петролното производство в Русия да се свие с до 15% в рамките на настоящата година.

Междувременно агенцията за кредитен рейтинг "Мудис" (Moody's) намали своите прогнози за цените на петрола, като вече очаква средната цена на американския лек суров петрол WTI да бъде около $ 30 за барел през 2020 г. и $35 за 2021 г., цитирайки глобалната рецесия, която натежава върху търсенето на важната енергийна суровина. "Мудис" също така очаква предостатъчните доставки на петрол на склад да задържат цените ниски през следващата година.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна