Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ifo: 29% от немските фирми ще оцелеят най-много 3 месеца, ако останат рестрикциите

Работници с предпазни маски във фабриката за производство на електрически автомобили на Volkswagen (VW) в Цвикау, Германия, 23 април 2020 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Много германски компании смятат, че коронавирусната криза заплашва тяхното съществуване. Това показват резултати от априлско бизнес проучване на водещия немски икономически институт Ifo.

Цели 29,2% от анкетираните компании заявяват, че биха могли да оцелеят три или по-малко месеца, ако ограниченията, свързани с коронавирусната пандемия, останат в сила за по-дълъг период. Малко над половината (52,7%) могат да издържат шест или по-малко месеца, показват резултатите от това проучване.

"Това са тревожни данни, които сочат за предстояща вълна от фирмени фалити", коментира ръководителят на проучването на Ifo Клаус Волрабе.

Ситуацията през април е особено критична за търговията на дребно, като 44,9% от компаниите в този сектор предполагат, че могат да издържат максимум три месеца, а общо 63,2% от търговците на дребно посочват, че биха оцелели за максимум шест месеца.

Сред доставчиците на услуги 31,3% посочват, че могат да преустановят дейността си през следващите три месеца, а общо 56% от анкетираните компании в тази сфера могат да подадат заявления за фалит най-късно до шест месеца.

Според последната анкета на Ifo германската промишленост изглежда малко по-стабилна, като 24,8% от анкетираните промишлени компании имат сили да оцелеят само за не повече от три месеца, докато общо 48% от индустриалните фирми ще бъдат принудени да излязат от бизнеса след шест или по-малко месеца.

В най-добра форма при текущите карантинни условия и строги ограничителни мерки изглежда строителството, като 20,4% от компаниите в сектора могат да издържат в продължение на три или по-малко месеца, а общо 45,4% посочват, че биха фалирали най-късно до половина година.

Всички тези негативни нагласи вероятно обхващат най-вече малките и средните предприятия, а не многонационалните корпоративни фирми.

Единствената утешителна новина за тях е, че през следващите няколко седмици ще започне бавно облекчаване на строгите ограничителни мерки. Това обаче не означава бързо възстановяване на търсенето и потреблението, което вероятно ще продължи да има отрицателно въздействие върху тяхната рентабилност и в бъдеще.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени