Eмисия новини
от 19.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Коронавирусът удари силно икономиката на САЩ през първото тримесечие

БВП се сви с 4,8%, отбелязвайки най-резкият спад след Голямата рецесия

Американската икономика се сви през първото тримесечие с най-рязкото темпо след Голямата рецесия от преди повече от десетилетие, тъй като въведените строги мерки за забавяне на разпространението на коронавируса доведоха до затваряне на почти цялата страна.

От Министерството на търговията съобщиха, че брутният вътрешен продукт на САЩ е спаднал през периода януари - март с 4,8% годишно, след като през последното тримесечие на 2019г. беше отбелязан растеж от 2,1 на сто. Това е най-драматичното свиване на американската икономика от първото тримесечие на 2009 г., когато беше разгара на предишната глобална икономическа и финансова криза, известна като Голямата рецесия.

Намаляването на БВП отразява сривът на икономическата активност през последните две седмици на март, когато милиони американци се наложи да подадат молби за обезщетения за безработица, след като редица фирми трябваше да затворят врати заради въведените антивирусни карантинни мерки.

Графика на БВП на САЩ

Повечето от ключовите компоненти в БВП на САЩ, включително потребителските разходи, отбелязаха силен спад.

Потребителските разходи, които формират около две трети от общия американски икономически растеж, се свиха с цели 7,6% след повишение в края на 2019 г. с 1,7 на сто. Това е най-драматичното влошаване на потреблението в САЩ от 1980 г. насам.

В същото време общите бизнес инвестиции се понижиха с цели 8,6% след спад с 2,4% през предходното тримесечие, като инвестициите в оборудване се сринаха с 15,2% (след понижение с 4,3% в края на 2019г.), а структурните инвестиции - с близо 10 на сто.

Стойността на бизнес запасите (на непродадените стоки) падна с 29,4 млрд. долара на годишна база.

Американският износ се понижи през първото тримесечие с 8,7%, докато вносът спадна с цели 15,3%.

Икономиката на САЩ вече навлезе в дълбока рецесия и спадът вероятно ще се задълбочи през второто тримесечие, когато ще бъде отразено цялостното негативно въздействие на коронавирусната криза.

Очаква се БВП да се свие през периода април - юни с 25% или дори с повече, като някои анализатори прогнозират спад от цели 40 на сто.

Колко бързо икономиката на САЩ ще обърне негативната посока и ще започне да нараства ще зависи от това, доколко отделните американски щати и федералното правителство ще успеят да ограничат разпространението на Covid-19 и ще позволят на хората и бизнеса да се върнат на работа.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Подкасти от БНР