Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рязко забавяне на инфлацията в еврозоната заради сриващите се петролни цени

През април 2020 г. инфлацията в еврозоната се забави рязко в резултат на драматичен спад на енергийните цени, показват предварителни данни на Евростат.

Индексът на потребителските цени (CPI) в еврозоната се повиши през април с 0,3% спрямо предходния месец, но растежът на инфлацията на годишна база се забави рязко до едва 0,4% от 0,7% през март.

Забавянето на инфлацията през този месец е в резултат на срив на енергийните цени с 4,8% на месечна база и с цели 9,6% спрямо април 2019 г. с оглед на драматичното поевтиняване на петрола към 21-годишни ценови дъна.

Цените на храните, алкохола и тютюневите изделия обаче се повишиха с 1,2% на месечен база, като растежът им на годишна база се ускори до 3,6% от 2,4% през март. Цените на услугите пък се увеличиха с 0,9% на месечна база, но растежът им на годишна база се забави до 1,2% от 1,3% месец по-рано.

Основният индекс на потребителските цени (изключвайки волатилните цени на храните, тютюневите изделия и на енергията) се повиши през април с 0,8% спрямо март, но растежът на основната инфлация на годишна база се забави леко до 0,9% от 1,0% месец по-рано.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна