Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Италия навлезе в рецесия, рекорден спад на БВП на Испания

Подобно на Франция, Италия също навлезе в икономическа рецесия през първото тримесечие, след като БВП на страната отбеляза рекорден спад поради наложената стриктна карантина заради коронавирусната пандемия, показват предварителни данни на официалната статистика Istat.

Брутният вътрешен продукт спадна с цели 4,7% през първите три месеца на годината спрямо последното тримесечие на предходната година, когато БВП се сви с 0,3%. Това представлява рекорден спад на италианската икономика откакто Istat разполага с този тип от 1995г. насам.

По този начин икономиката на Апенините официално влезе в техническа рецесия, тъй като БВП се сви за две поредни тримесечия.

На годишна база БВП на Италия спадна с 4,8% през периода януари - март, след като в края на 2019г. нарасна с едва 0,1 на сто.

Италия е една от най-засегнатите от коронавирусната пандемия икономики. С оглед на това, от официалната статистическа служба отбелязаха, че действащата в страната карантина е възпрепятствала събирането на икономическите данни.

Испанската икономика, която е също една от най-силното засегнатите от пандемията Covid-19, се сви с рекордно в историята темпо през първото тримесечие, показаха данни на статистическото бюро INE.

Брутният вътрешен продукт се понижи с цели 5,2% спрямо четвъртото тримесечие на предходната година, когато БВП на Испания се повиши с 0,4 на сто. Това представлява рекордно свиване на испанската икономика на тримесечна база.

На годишна база икономиката се понижи с 4,1%, след като през четвъртото тримесечие нарасна с 1.8%.

Крайните потребителски разходи паднаха през първото тримесечие с 5,1%, а брутното образуване на основен капитал се понижи с 5,8%. Испанският внос и износ се свиха с по 8,4%.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени