Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейските борси недоволни от ЕЦБ, акцентират върху много слабите икономически данни

Европейските пазари на акции отстъпват от вчерашните 7-седмични върхове, тъй като инвеститорите изглеждат разочаровани от решението на ЕЦБ да се въздържи от предприемането на нови агресивни стимулиращи мерки и акцентират върху рекордният икономически спад в еврозоната и в целия ЕС през първото тримесечие на годината в резултат на коронавирусната пандемия.

Общият фондов индекс Stox Europe 600 се понижи в края на днешната търговия с 2,03%, заличавайки вчерашният силен отскок с 1,8% до 7-седмичен връх, който беше провокиран от подновени надежди за намиране на лекарство и ваксина за Covid-19 след позитивни новини от фармацевтичните компании Gilead Sciences, Pfizer и BioNTech.

През днешната търговия обаче инвеститорите изглеждат разочаровани от решението на ЕЦБ да не направи промени в настоящите си стимулиращи програми за "количествени облекчения", въпреки че централната банка обяви допълнителни операции за рефинансиране на търговските банки от еврозоната и намали лихвата по досегашните дългосрочни операции за евтино кредитиране на банките до рекордно дъно от минус 1%. Мнозина от инвеститорите и анализаторите изглежда се надяваха, че ЕЦБ ще вземе решение да разшири програмите си за покупки на активи, включвайки в тях и покупките на високорискови ценни книжа, известни на финансовите пазари като "боклуци" (‚джънк“ облигации, junk bonds).

Това се отрази особено негативно при днешната търговия в банковия сектор, като индексът STOXX Europe 600 Banks се понижи с 4,5%.

Допълнителен натиск върху банковия сектор оказа и спадът на акциите на Societe Generale с 8,6%, след като френската кредитна институция излезе на загуба през първото тримесечие, тъй като и тя беше принудена да увеличи заделените провизии за т.нар. "лоши кредити".

Слаби финансови резултати по същата причина отчетоха и британската банка Lloyds Banking Group, датската Danske Bank и испанската BBVA, чиито акции поевтиняваха съответно с 6,57%, с 3,79% и с 5,53%.

Графика на Stoxx Europe 600 от началото на 2020г.

Въпреки днешният спад обаче, общият фондов индекс Stoxx Europe 600 отбеляза най-силният си месечен ръст от октомври 2015 г. насам с оглед на сигналите за предстоящо разхлабване на коронавирусните рестрикции в някои от водещите европейски икономики и агресивните стимулиращи икономиките мерки, предприети през последните седмици от редица правителства и от ЕЦБ.

Спад през днешната последна за април търговия отбелязаха всички водещи борси на стария континент с оглед и на серията много слаби икономически данни, включително рекордните спадове на БВП на еврозоната и на целия ЕС през първото тримесечие.

Немският индекс DAX приключи търговията в четвъртък с понижение от 2,22% в резултат и от рязкото увеличаване на нивото на немската безработица през април до 5,8%.

Френският индекс CAC40 се понижи с 2,12%, а италианският MIB - с 2,09%, след втората и третата по големина икономики от еврозоната официално изпаднаха в техническа рецесия (спад на БВП за две поредни тримесечия).

Испанският индекс Ibex-35 се понижи с 1,89% след рекорден спад и на иберийския БВП през първото тримесечие.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна