Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Слушайте пролетните песни на пойните птици, за да сте здрави и със силен имунитет

Синигери
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Песента на пойните птици има благотворно въздействие върху здравето и подкрепя имунитета, каза в интервю за БТА орнитологът Свилен Чешмеджиев. Той припомни, че през последните години в съвременната медицина е признат методът за лечение, наречен орнитотерапия, който се използва от специалистите, като съпътстваща терапия за преодоляване на депресивни състояния, панически атаки и други психо-соматични разстройства.

Голям синигер (Parus major)

Техниката е основана на човешкото възприятие към птичата песен.

Според изследванията слушането на птичите трели има положително въздействие върху физическото и емоционалното здраве на хората.

През пролетта симфонията от песните на пойните птици - славеи, синигери, врабчета, има особено благотворен ефект. Проучванията показват, че хората които слушат и се наслаждават на песента на птиците, са по-здрави, с по-добър хормонален баланс и с по-добро настроение. Така те по-лесно се адаптират и към извънредните ситуации, посочи орнитологът.

Тази съвкупност от компоненти увеличава имунитета, защото, когато мозъкът и съзнанието са настроени положително, това увеличава защитните сили на организма, допълни специалистът.

Южен славей (Luscinia megarhynchos)

Птиците и техните звуци са един от начините в ситуацията на пандемия хората от градовете, ограничени в домовете си, да почувстват връзката с природата.

В градските условия един от начините да сме отново свързани с природата са пойните птици, припомни Свилен Чешмеджшиев. Той посочи още, че чрез тази взаимност, любителите на птичата песен могат да бъдат полезни на науката и на изследователите.

Това може да стане, когато хората от прозорците или от терасите и дворовете си наблюдават птиците, и докато ги слушат, може да ги записват и да предоставят данните на Българското дружество за защита на птиците/БДЗП/.

Двойка домашни врабчета (Passer domesticus) - най-разпространеният в градовете вид от групата на пойните птици. За жалост през последните години популацията на врабчетата в градовете е силно намаляла.

Всеки, който желае, може да сподели своите наблюдения и записи и да стане част от кампанията "urbanBirding"

Идеята е да бъдат описани птиците, живеещи в градски условия, защото те изобщо не са малко. Като пример орнитологът посочи, че София е една от най-богатите европейски столици, съхранила птичето разнообразие.

Много са важни популациите, които живеят в градските паркове, в междублокови зелени пространства с дървета и едри храсти. Всяко наблюдение може да бъде в полза на птиците и на изследванията на орнитолозите. Част от инициативата е приложението "SmartBirds Pro" за мобилни телефони и таблети.

Според наблюденията та БЗДП през последните години е факт намаляването на определени видове  - врабчета, синигери и други характерни за градската среда птици.

Затова всяко наблюдение или споделен аудио или видеозапис е от изключителна важност за опазването на птиците в градската среда, посочи Чешмеджиев, който е регионален координатор и отговорник за природозащитните дейности на БДЗП в Свищов. 

Ръждивогуш дрозд (Turdus migratorius)

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна