Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Италия се опитва да излезе от режима на строгите ограничения

| обновено на 04.05.20 в 16:19
Селфи пред Колизея, Рим, 4 май 2020 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

След почти двумесечна карантина, от днес Италия навлиза във фаза на възвръщане към по-нормално ежедневие. На работа се завръщат към 5 милиона души. Последните данни сочат понижение на заразата. Според тестовете тя е спаднала до 3%. От общо 20 области в страната, кодът за опасност е зелен в 11, 10 от които в Южна и Централна Италия.

Градове и села се съживиха, защото движението на хората вече е свободно не само в тях, но и в рамките на областта по местоживеене. Тези с адресна регистрация в друг регион, останали блокирани досега извън него, имат право да се приберат у дома си. Mоже да се посещават близки и роднини. В тази категория влизат „съпрузи, родство, сродство, отношения на граждански съюзи както и взаимоотношения характеризиращи се с трайни и смислени за живота отношения”. Разходките са свободни и за децата. Спортуващите могат да бягат и да карат колело на воля

Разрешно е на професионалните спортисти от индивидуалните дисциплини да тренират, както и на колективните - поотделно за всеки състезател.  Предприятията трябва да работят при строги хигиенни условия. Областите се възползват от правото си да прилагат свои решения, изпреварващи указа относно отварянето на местата за обществено хранене. Например, в Лигурия тези за сладолед работят, a в Калабрия - всички видове заведения с пространства на открито. Навсякъде трябва да се спазва социалната дистанция от 1 метър и да се ползват маски на затворени обществени места. Очакват се нови правителствени укази към нормализиране на положението от 18-и май.

Хора без роднинска връзка трябва да продължават да спазват дистанция, а повечето магазини остават затворени до 18 май. Ресторантите и баровете могат да предлагат само храна за вкъщи, а училищата, киносалоните и театрите остават затворени до второ нареждане.

Правителството нареди облекчаването на ограниченията да става постепенно, като позволи на заводите да възобновят работа. Парковете са достъпни, давайки на децата възможността да си поиграят на открито.

Рим, 4 май 2020 г.

Започналото днес облекчаване на ограниченията обаче е съпътствано от неяснота кои точно дейности са разрешени и дори чии домове могат да посещават хората, като се наложи правителството изрично да уточнява, че е позволено да ходиш на гости на роднини, но не и на приятели, отбелязва Ройтерс.

Премиерът Джузепе Конте заяви, че "втората фаза" от извънредното положение ще включва повече тестове, като 5 милиона комплекта за тестване ще се изпратят из цялата страна в следващите два месеца. Освен това от тази седмица ще се направят около 150 000 кръвни теста, за да се добие представа колко италианци вече са образували антитела срещу вируса на Covid-19.

С близо 29 000 смъртни случая от Covid-19 Италия се нарежда на второ място в света по този печален показател след САЩ.

Дневният брой на заразените и починалите вече намалява, но по-бавно, отколкото се надяваше правителството, което накара премиера Конте да възприеме бавен подход към отмяната на извънредното положение, като облекченията постоянно ще се нагаждат към тенденциите в развитието на заразата.

Рим, 4 май 2020 г.

Медии и политици в Италия предпочетоха да посрещнат днес първото смекчаване на противовирусните мерки в страната с призив за отговорно поведение, вместо с ликуване по повод възстановените свободи, предаде Франс прес.

"Сега е време за отговорност ", гласи заглавие от "Кориере дела сера" в унисон с призива към отговорно поведение, отправен вчера от Джузепе Конте. Премиерът каза на своите сънародници, че рестартирането на страната е "в техни ръце":

"На нас се пада да решим дали то ще е решително и окончателно", бяха думите на италианския министър-председател.

Дезинфекция в градския транспорт, Рим, 4 май 2020 г.

"Върне ли се вирусът, затваряме пак", пише в заглавие "Република" и обяснява, че и занапред ще се следят по-внимателно събиранията по улиците, на спирките и в транспорта, също и в парковете, които се отварят наново.

В първия бърз влак от Милано за Неапол тази сутрин се качиха 192-ма пътници и повечето пътуваха за Южна Италия, посочва изданието.

Един от тях - студент, разказва, че не е виждал родителите си вече от два месеца. "Не знам дали ще се върна, при все че Милано ми е дал много неща", добавя той.

Рим, 4 май 2020 г.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени