Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безработните испанци нараснаха до рекордните 5,2 милиона през април

Безработицата в Испания отново нарасна през април, а броят на хората, разчитащи на обезщетения за безработица, скочи до рекордните 5,2 милиона, тъй като в страната бяха въведени едни от най-строгите антивирусни мерки за изолация, които доведоха до принудителното спиране на четвъртата по сила икономика в еврозоната.

Броят на хората в Испания, регистрирани като безработни, се увеличи през април със 7,97% спрямо месец по-рано, или с общо 282 891 души, което остави 3,8 милиона испанци без работа, съобщи във вторник Министерството на труда. През март броят на регистрираните безработни лица в страната се увеличил с 9,31%.

Стойността на обезщетенията, които бяха изплатени през април на 5,2 милиона души изцяло или частично, в зависимост от обезщетенията им за безработица, скочи с цели 207% спрямо същия месец на 2019г., достигайки 4,5 млрд. евро.

Включвайки и работниците в принудителен или в отпуск по болест, вече 7 милиона испанци са зависими от държавната помощ, или близо 30% от работещото население в страната, сочат данни, които Испания е изпратила в централата на ЕК в Брюксел с икономическите прогнози за 2020 г.

Ройтерс отбелязва, че данните за изцяло безработни 3,8 милиона испанци са все още далеч от рекордните 5 милиона, достигнати през 2013 г. след финансовата криза, която удари страната преди десетилетие.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!