Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Решението не се отнася за Спешната пандемична програма за покупки на ЕЦБ

Германски съд: Програмата на ЕЦБ за покупки на активи е отчасти противоконституционна

Бундесбанк може да получи забрана да участва в програмата на ЕЦБ за "количествени облекчения"

Конституционен съд на Германия в Карлсруе
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Във вторник Конституционният съд на Германия постанови, че части от програмата на Европейската централна банка за покупки на активи от публичния сектор (PSPP, или по-известна като "количествени улеснения") не са подкрепени от действащите в Европейския съюз договори.

В своето решение съдът предостави на ЕЦБ тримесечен преходен период, за да изясни, че ключовата програма за закупуване на активи в подкрепа на икономиката на еврозоната е "пропоционална". Решението беше взето със 7 на 1 гласа.

Конституционният съд подчерта, че Бундесбанк (немската централна банка) повече няма да може да участва в програмата за "количествени облекчения" на ЕЦБ (да закупува държавни облигации), "освен ако Управителният съвет на ЕЦБ не приеме ново решение, което да демонстрира разбираемо и обосновано, че целите на паричната политика, преследвана от програмата PSPP, не са непропорционални на икономическите и фискалните ефекти, произтичащи от програмата".

Немските съдии добавиха, че германската централна банка също така трябва да продаде вече закупените от нея облигации по програмата PSPP на ЕЦБ, макар и основано на "вероятно дългосрочна стратегия, координирана с останалата част от еврозоната и Евросистемата".

Ройтерс отбеляза, че в края на април закупените германски облигации в рамките на програмата за "количествени облекчения" бяха на стойност 533,9 милиарда евро.

Съдебното решение нанася удар върху програмата за "количествени облекчения" (PSPP) на ЕЦБ, която успя да спаси икономиката на еврозоната по време на няколко кризи, и може да засили вероятността за нов конфликт между ЕЦБ и нейният най-голям акционен в лицето на Германия.

Съдиите в Карлсруе обаче заявиха, че днешното решение не се отнася за последната подобна програма на ЕЦБ за борба с последствията от коронавирусната пандемия - Спешна пандемична програма за покупки (PEPP) на стойност 750 млрд. евро, която беше одобрена през март.

Междувременно ЕЦБ обяви, че по-късно днес свиква извънредна среща, за да обсъди решението на Конституционния съд на Германия. Срещата ще започне към 19:00ч. българско време (16:00 GMT).

Правото на Европейския съюз има предимство пред германската конституция и решенията на Върховния съд на Европейския съюз са задължителни и за германския конституционен съд, заяви Европейската комисия в отговор на днешното решение на немския съд.

"Независимо от анализа на подробностите на днешното решение на Германския конституционен съд, ние потвърждаваме първостепенността на правото на ЕС и факта, че решенията на Европейския съд са задължителни за всички национални съдилища“, заяви Европейската комисия.

Говорителят на Съда на Европейските общности, базиран в Люксембург, Хартмут Ост отказа да коментира постановлението на върховния съд на Германия.

Все пак той отбеляза, че има натрупани решения по минали дела, потвърждаващи правото на ЕС да има предимство пред националното законодателство на страните членки на ЕС, но в същото време отказа да влезе в подробности какво точно означава това в конкретния случай.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна