Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спад на активността в сферата на услугите на САЩ до пострецесионно дъно

Сериозните загуби, които понесоха от коронавирусната криза търговци на дребно, ресторантьори, хотелиери, авиокомпании и други компании от сферата на услугите, причиниха на този ключов за икономиката на САЩ сектор спад до най-ниско ниво след Голямата рецесия през периода 2007 - 2009 г., показва проучване на Institute for Supply Management (ISM) за април.

Индексът ISM, измерващ активността извън промишлеността, падна рязко през април до 41,8 пункта от 52,5 пункта, което е най-ниското ниво от март 2009 г. и представлява първо свиване на бизнес дейността в сферата на услугите от декември 2009 г. насам (спад на индекса по водоразделното ниво от 50 пункта).

Индексите на новите поръчки и на заетостта в сектора на услугите също достигнаха почти рекордни дъна, съответно от 32,9 и от 30,0 пункта.

"Респондентите са загрижени от продължаващото въздействие на коронавируса върху веригите на доставки, оперативния капацитет, човешките ресурси и финансите, както и неясните срокове за възобновяване на бизнеса и връщане към нормалността", разкрива последното бизнес проучване на ISM.

В края на миналата работна седмица ISM отчете и спад за втори пореден месец на промишлената активност в САЩ, като съответният индекс се понижи от 49,1 пункта през март до 41,5 пункта през април, достигайки по този начин 11-годишно дъно.

Аналогичното бизнес проучване на агенция IHS Markit, представено също днес, показа още по-драматичен спад на дейността в сферата на услугите, като съответният PMI индекс падна през април до рекордно дъно от едва 26,7 пункта спрямо 39,8 пункта през март.

Общият PMI индекс на бизнес активността в САЩ (включващ промишлеността и сферата на услугите) пък се срина през април до 27,0 пункта от 40,9 пункта месец по-рано.

"Мерките за борба с пандемията Covid-19 означават, че огромна част от сектора на услугите е особено силно засегната от ограниченията за пътуване и социално дистанциране, от временното затваряне на компании и драстично свитото търсене, което води до цялостен спад на бизнес дейността с още по-голяма сила, отколкото се наблюдаваше по време на световната финансова криза преди повече от десетилетие", коментира резултатите от проучването главният бизнес икономист в агенция IHS Markit - Крис Уилямсън.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени