Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изненадващо нарастване на китайския износ през април

Китайският експорт нарасна изненадващо през април за пръв път от началото на годината главно поради увеличени доставки за Югоизточна Азия и за страните от инициативата на Пекин "Един пояс, един път".

Износът от Китай се увеличи през април с 3,5% спрямо година по-рано след спад с 6,6% през март, показват данни на Генералната митническа администрация на страната. Това представлява първо нарастване на китайския експорт от декември 2019 г. насам.

Покачващият се износ може да разхлаби част от натиска, на който беше подложен промишленият сектор на втората по сила световна икономика, след като коронавирусната пандемия потисна търсенето и прекъсна производствените вериги за доставки.

Въпреки това перспективите за китайския износ остават неясни, тъй като здравната криза по света предизвиква страхове от дълбока глобална рецесия. Забавянето на глобалния растеж и увеличаващите се загуби на работни места вероятно ще намалят търсенето и на китайски стоки в следващите месеци.

В същото време вносът се сви с 14,2% след понижение с 0,9% през март, отбелязвайки най-силен спад от януари 2016 г. Спадът на вноса се дължеше на отслабване на вътрешното търсене и потребление, както и на понижаване на цените на суровините. Замирането на икономическата активност извън Китай заради въведените извънредни антивирусни ограничителни мерки пък нанесе тежък удар върху доставките за китайските вносители.

Силният спад на вноса и увеличеният износ доведоха до рязко разширяване на китайския търговски излишък през април до 45,34 млрд. долара спрямо 19,9 млрд. долара през март.

По-рано днес беше отчетено и слабо подобрение на бизнес активността в сферата на услугите на Китай, въпреки че тя продължи да се свива през април, според резултати от частно проучване на агенциите Caixin и Markit.

Индексът PMI, измерващ активността в сектора на услугите, нарасна през април до 44,4 пункта от 43,0 пункта през март, подобрявайки се за втори пореден месец спрямо рекордното дъно от 26,5 пункта, достигнато през февруари. Все още обаче индексът се задържа под важното ниво от 50 пункта, което е знак за свиване на бизнес активността в тази важна за китайската икономика сфера.

През миналата седмица Националното статистическо бюро а Китай отчете нарастване на своя непромишлен PMI индекс през април до 53,2 пункта от 52,3 пункта през март, което означава, че активността в сферата на услугите се разширява за втори пореден месец.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна