Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

JPMorgan: Ескалация на напрежението САЩ-Китай е последното нещо, от което светът се нуждае

Всяко едно покачване на търговското напрежение между Съединените щати и Китай ще бъде "последното нещо", от което светът се нуждае, заяви в четвъртък Александър Тревес от JPMorgan Asset Management пред бизнес телевизия CNBC.

Коментирайки по-добрите от очакваното търговските данни на Китай за април, Тревес предупреди, че ако Вашингтон започне да твърди, че данните за износа "показват, че по някакъв начин Китай се е възползвал неправомерно от настоящата кризисна ситуация", САЩ най-вероятно ще са готови да заемат по-твърда позиция по отношение на двустранната търговия.

"Честно казано, това е последното нещо, от което всеки от нас има нужда в момента".

Той също така посочи, че силните данни за китайския износ през април сигнализират, че икономиките може би реагират по-добре на фона на коронавирусната криза, отколкото първоначално се смяташе. Въпреки това Александър Тревес добави, че тепърва трябва да се видят конкретните данни за търговския баланс между САЩ и Китай.

Междувременно обаче агенция Блумбърг съобщи, че официални представители на Пекин и Вашингтон планират да проведат разговори още следващата седмица, за да обсъдят напредъка по отношение на "първата фаза" от търговската сделка САЩ-Китай, който напредък беше поставен под въпрос от Доналд Тръмп на фона на коронавирусната криза.

Агенцията посочва, че американският търговски представител Робърт Лайтхайзър и китайският вицепремиер Лю Хъ ще вземат участие в този телефонен разговор.

По-рано днес агенция Nikkei Asian Review пък цитира свои източници, според които Белият дом проучва частни дела, заведени от американски граждани срещу Китай относно справянето на азиатска държава с пандемията от коронавирус.

Отбелязва се също така, че срещу Комунистическата партия на Китай е заведен един колективен иск, който при успех може да доведе до изземване на китайски имоти, свързани с управляващата партия на страната, които се намират на територията на САЩ.

Nikkei Asian Review посочва, че Вашингтон проучва потенциалните наказателни мерки срещу Пекин, като в същото време президентът Доналд Тръмп продължава да поставя под съмнение предполагаемия естествен произход на коронавируса, предполагайки, че той може би е произлязъл от лаборатория в град Ухан - първоначалното епидемиологично огнище на Covid-19.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо също заяви, че "има значително количество от доказателства", които предполагат, че вирусът е излязъл от държавна лаборатория в Ухан.

От своя страна Китай решително отхвърля твърденията, че вирусът е произлязъл от Института по вирусология в Ухан и дори обвини САЩ, че именно те са първоизточник на коронавируса.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна