Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Част от руските комплекси C-400 в Турция носят бойно дежурство

Активирането на зенитно-ракетните комплекси С-400 бе забавено поради пандемията от Covid-19.

Продължава процесът на развръщане на ракетните комплекси С-400 и определени системи от тях вече носят бойно дежурство, съобщи председателят на Управлението по отбранителна промишленост (SSM) към президентството на Турция проф. Исмаил Демир в интервю.

Той допълни, че руският персонал няма да има достъп до системите, „когато пожелае“, с цел обучение и техническа поддръжка и подчерта, че това е „червена линия“ за Турция.

Демир уточни в даденото вчера интервю, че поддръжката ще се осъществява от турски фирми и от ВВС сили на страната. 

Исмаил Демир изтъкна характеристиките на комплексите и акцентира, че те могат да унищожават вражески ракети и самолети, включително и такива, разработени по технологията Стелт.

На 30 април Ибрахим Калън, съветник по националната сигурност и говорител на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, заяви, че активирането на комплексите е забавено поради пандемията от Covid-19, но страната не се е отказала от привеждането им в експлоатация.

Калън направи коментара си по време на видеоконференция с участието на американския специален представител за борбата с групировката „Ислямска държава“ и Сирия Джеймс Джефри и американския посланик в Турция Дейвид Сатърфийлд.

Американската страна многократно и на високо ниво е посочвала, че подобен ход на Анкара ще доведе до санкции срещу нея.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна