Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Растеж на Уолстрийт въпреки рекордно слаби данни за заетостта в САЩ през април

Основните фондови индекси на Уолстрийт нарастват с над 1% след старта на петъчната търговия, тъй като инвеститорите игнорират рекордно слабите данни за заетостта и нивото на безработица в САЩ през април, акцентирайки предимно върху сигналите за отслабване на търговското напрежение между Вашингтон и Пекин.

По-рано през деня Министерството на труда отчете, че само в рамките на миналия месец 20,5 милиона американци загубиха работните си места - най-драматичен спад на заетостта от Голямата депресия преди близо век. В същото време нивото на безработица нарасна стремглаво до 14,7% - най-висока безработица след края на Втората световна война.

Очакванията на финансовите пазари обаче бяха за още по-ужасяващи данни - съкратени 22 милиона американци и скок на безработицата до 15-16%.

В същото време инвеститорите се надяват, че сривът на трудовия пазар в САЩ вече достигна своето дъно през април, след което ще започне известно подобрение на фона и на постепенното рестартиране на американския бизнес в повече от 30 щата.

Подкрепа за днешното позитивно представяне не само на американските фондови борси, но и в световен план, оказва новината за проведен в началото на петъчния ден телефонен разговор между топ търговските представителите на САЩ и Китай. Търговският представител на САЩ Робърт Лайтхайзър и американският финансов министър Стивън Мнучин разговарях с китайският вицепремиер Лю Хъ, като трите видни представителите се съгласиха да подобрят сътрудничеството по отношение изпълнението на "Фаза 1" от търговската сделка, договорена през януари.

Това сякаш отслаби притесненията, че американският президент Тръмп може да наложи нови наказателни тарифи върху вноса на китайски стоки с оглед на обвиненията на САЩ по отношение на коронавирусната пандемия, която тръгна в края на миналата и началото на тази година от Китай.

Възходящото движение на борсите по цял свят в последно време се дължи най-вече на това, че инвеститорите изглежда вече омаловажават сериозната икономическа слабост и дълбока рецесия, акцентирайки най-вече върху рестартирането на икономиките на САЩ и зад граница с оглед на постепенното разхлабване на наложените през последните седмици и месеци рестрикции, имащи за цел да ограничат разпространението на коронавируса.

Повод за предпазлив оптимизъм дават и предприетите от редица централни банки и правителства мащабни по размер стимулиращи мерки, които да омекотят икономическият удар, нанесен от коронавирусната пандемия.

Индексът на сините чипове DJIA се повишава в началото на петъчната търговия с около 300 пункта (повишение с 1,25%), широкият индекс S&P500 нараства с 1,1%, а технологичният индекс Nasdaq Composite - с 1,13%.

По този начин Уолстрийт е на път да отбележи седмичен ръст за пръв път от три седмици насам, като за сега DJIA се повишава с близо 2%, S&P500 - с 2,9%, а Nasdaq - с цели 5%.

Европейските и азиатските борси също реагират позитивно на новината за отслабване на търговското напрежение между САЩ и Китай и на надеждите за постепенно рестартиране на техните икономики.

Японският индекс Nikkei приключи търговията в петък с ръст от 2,56%, китайският Shanghai Composite - с 0,83%, а индексът Hang Seng - с 1,04%.

Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 се повишава преди края на петъчната търговия с 0,74%, немският DAX 30 - с 1,065, френският CAC 40 - с 0,76%, италианският MIB - с 0,53% и испанският Ibex 35 - с 0,53%.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!