Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хайко Маас: Брекзит без сделка ще доведе до допълнителна несигурност в Европа

Германският външен министър Хайко Маас заяви в събота, че Европа може да се сблъска с допълнителна несигурност, ако Европейският съюз и Обединеното кралство не успеят да се споразумеят за двустранните си отношения след Брекзит.

В интервю за германския ежедневник Augsburger Allgemeine той изрази загриженост относно отказът на британското правителство да удължи срока за преговори на фона на пандемията от коронавирус, като заяви, че "е притеснително, че Великобритания се отдалечава от договорената с нас политическа декларация по ключови въпроси в преговорите".

Въпреки вирусната пандемия, която засегна много сериозно и Великобритания, британските власти многократно подчертаха, че няма да поискат удължаване на преходния период, през който те да преговаря с ЕС за бъдещите двустранни търговски отношения. Самият преходен период изтича на 31-ви декември 2020 г.

В същото интервю Хайко Маас похвали отговорът на ЕС на избухналата зараза, като заяви, че "ЕС вече е "пораснал" в следствие на кризата и е намерил общи отговори на фона на пандемията".


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна