Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Испания се надяват за рестарт на сезона на 12 юни

Кике Сетиен по време на първата тренировка на Барселона.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Испанската Ла Лига заяви, че се надява сезонът да бъде подновен на 12 юни, но призна, че ръцете им са вързани заради правителството и здравните експерти.

Хавиер Тебас говори часове, след като петима играчи от първите две дивизии на Испания дадоха положителни резултати на тестовете за коронавирус. Впоследствие той потвърди, че трима души от персонала също са с положителни проби.

 „Бих искал сезонът да бъде рестартиран ан 12 юни, но всичко зависи от броя заразени и починали. Последната дума ще имат здравните власти. Те обясняват какво може да се направи. Не избързваме, не сме ние хората, които определят фазите“, започна той пред телевизия Movistar.

Независимо от новината за новите случаи на коронавирус, Тебас настоя, че Испания е на прав път към скорошно възобновяване на спорта. „Очаквахме повече – около 25-30 души, според цифрите в Бундеслигата и жизеността на вируса в Испания. От 2500 души само осем тестваха положително. Играчите вече са в последна фаза на заразата и тази седмица ще бъдат тествани отново“.

Тебас добави, че когато сезонът бъде подновен, футболистите ще бъдат тествани 24 часа преди срещите. „В обстановка на двубой, инфекцията е на практика невъзможна, защото проведохме проучване, с което ще покажем, че най-малък риск от заразяване има по време на мачове, ако всеки уважава медицинския протокол. Ако нещата се правят както трябва, не би трябвало да има инфекции. Ако се появят например пет в един отбор, това ще предположи, че има пренебрежение“, допълни президентът на Ла Лига.

Играчите в първите две нива на испанския футбол получиха зелена светлина за провеждане на индивидуални занимания на тренировъчните си игрища през миналата седмица. Футболистите на Барселона проведоха първи тренировки в петък, докато в Реал (Мадрид) ще се завърнат на тренировъчното игрище в понеделник.

Медицинският протокол включва пристигането на играчите по различно време и вече облечени по екипи. Те трябва да носят маски и ръкавици, като температурите им ще бъдат измерени преди влизане в базите. В края на тренировките, те взимат нов екип и се прибират за душ по домовете си. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна