Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Саудитска Арабия намалява с още 1 млн. барела петролните си добиви през юни

Петролът поскъпна рязко, заличвайки сутрешен спад от над 3,5%

Снимка: Ройтерс

Представител на министерството на енергетиката на Саудитска Арабия заяви в понеделник, че министерството е дало указание на държавната петролна компания "Арамко" (Aramco) да намали добива на суров петрол през юни с доброволно допълнително количество от 1 млн. барела на ден, освен договореното в рамките на "ОПЕК +" съвместно съкращаване на петролното производство с 9,7 млн. барела на ден през месеците май и юни.

"Това ще доведе до намаляване на общото производство, което ще бъде осъществено от саудитското кралство, с около 4,8 млн. барела на ден спрямо производственото ниво през април", посочи министерският представител, съобщава Ройтерс.

"Следователно производството на кралството за юни след договорените и доброволните съкращения ще достигне 7,492 млн. барела на ден", добави той, визирайки досегашният ангажимент на Саудитска Арабия в рамките на "ОПЕК +" за намаляване на добивите до 8,492 млн. барела през месец май.

Тази заявка на Саудитска Арабия доведе до рязко обръщане на сутрешната негативна посока на движение на петролните фючърси, като те вече се търгуват с повишения между 1% и 2%.

Фючърсите на петрола брент с доставка през юли поскъпват след новината с 1% към $31,25 за барел, след като по-рано в понеделник те поевтиняха с 3,6% към $29,80 за барел.

Фючърсите на американския лек суров петрол WTI с доставка през юни пък нараства с 2% към $25,50 за барел, заличавайки първоначалния си спад с 3,7% към $23,70 за барел.

През миналата седмица петролните фючърси нараснаха съответно с 25,1% и със 17,1%, поскъпвайки за трета поредна седмица.

Този отскок на петролните цени в последно време беше подкрепен от засилващ се оптимизъм във връзка с перспективите за рестартиране на глобалната икономика с оглед на постепенното разхлабване на ограничителните антивирусни мерки и в резултат на рязкото ограничаване на добивите.


Графики за деня на петрола брент и на петрола WTI

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени