Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп не желае предоговаряне на търговската сделка между САЩ и Китай

Доналд Тръмп
Снимка: БТА

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че се противопоставя на евентуално предоговаряне на "Фаза 1" от търговската сделка между САЩ и Китай, след като малко преди това държавно контролиран китайски вестник съобщи, че някои правителствени съветници в Пекин настояват за нови разговори и евентуално прекратяване на постигнатото споразумение.

Тръмп, който преди време също обмисляше да се откаже от търговската сделка, подписана през януари, заяви на брифинг на Белия дом в понеделник вечерта, че желае да види дали Пекин спазва споразумението за масивно увеличаване на покупките на американски стоки, съобщава Ройтерс.

"Нищо подобно. Дори ни най-малко", заяви Тръмп, когато беше попитан дали би се съгласил с идеята за преработване на "Фаза 1" от двустранната търговска сделка. "Не съм заинтересован. Ние подписахме сделка. Чух и това, те (Китай) искат да започнат отново търговските разговори,  за да постигнат по-добра сделка за тях", подчерта той и добави: "Китай се възползваше от САЩ в продължение на много години. Нека първо да видим дали ще изпълнят сключената от тях сделка".

Повод за неговите коментари даде таблоидът Global Times, който съобщи в понеделник, че неконкретизирани съветници на управляващите в Пекин, които са близки до търговските преговори, предполагат, че китайски официални представители възраждат възможността за обезсилване на настоящия търговски пакт и за договарянето на нов, който да наклони везните повече към китайската страна.

Англоезичното издание Global Times се публикува от People's Daily, официалният вестник на управляващата комунистическа партия в Китай. Въпреки че това издание не се води за официален рупор на комунистическата партия, вижданията на Global Times понякога отразяват мнението на партийните лидери, отбеляза Ройтерс.

Часове след публикуването на тази информация, китайските вносители закупиха в понеделник поне четири корабни това или около 240 000 тона соя от САЩ с доставка през юли, като са възможни и допълнителни покупки, заявиха за Ройтерс двама търговци, запознати със сделките.

Това са най-новите от поредицата покупки от страна на Китай, като същевременно американски официални лица твърдят, че е започнало и прилагането на други части от търговската сделка, свързани с защита на интелектуалната собственост.

В рамките на "Фаза 1" от търговската сделка, подписана през януари, Пекин се ангажира да закупи допълнителни стоки и услуги в САЩ в рамките на двегодишен период за най-малко 200 млрд. долара, докато Вашингтон се съгласи поетапно да отменя тарифите за вноса на китайски стоки.

Тръмп, който преди дни обвини Китай във връзка с начина му за овладяване на огнището на коронавируса в град Ухан, подчертавайки, че несправянето на Пекин е довело до хиляди смъртни случаи в САЩ и до загуба на американски работни места, заяви през миналата седмица, че е "силно разкъсан" дали да не прекрати "Фаза 1" от търговската сделка.

Тези негови коментари дойдоха само часове, след като висшите търговски представителите на двете страни обещаха да продължат напред с прилагането на споразумението.

Нарастващото напрежение между САЩ и Китай заради огнището на коронавируса поставя под въпрос търговската сделка и новите преговори за "Фаза 2" от споразумението.

Администрацията на Тръмп твърди, че има доказателства, че новият коронавирус произхожда от лаборатория в град Ухан - твърдение, което обаче Китай отхвърля. В понеделник пък се появи нов източник на напрежение след непотвърдени информации по американските медии, че администрацията на Тръмп планира да издаде предупреждение, че компютърни хакери, свързани с китайското правителство, се опитват да откраднат информация от американските изследователи, разработващи ваксини и лекарства за Covid-19.

В тази връзка Global Times заяви, че злонамерените атаки от страна на Съединените щати са предизвикали "гневно цунами" сред китайските търговски представители, след като Китай направи компромиси по отношение на "Фаза 1" от търговската сделка.

"Всъщност в интерес на Китай е да прекрати настоящата сделка по Фаза 1", заяви пред Global Times търговски съветник на китайското правителство, позовавайки се на отслабващата икономика на САЩ и предстоящите там президентски избори. "Сега САЩ не могат да си позволят да рестартират търговската война с Китай, като всичко се върне към началната точка", допълни той.

Клийт Уилямс, бивш съветник по търговията на Белия дом, който взе активна роля в преговорите между САЩ и Китай, заяви, че Пекин е спазил по-голямата част от структурните разпоредби в сделката от "Фаза 1", включително нови правила за защита на интелектуалната собственост.

"Не мисля, че сме на етап, в който трябва да се откажем от сделката. Досега тази сделка даде положителни резултати", посочи пред Ройтерс Уилямс, който сега работи в адвокатската кантора Akin Gump във Вашингтон.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!