Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илон Мъск: Готов съм на арест, след като "Тесла" отвори завода си Фримонт въпреки забраната

Илон Мъск, иизпълнителен директор на "Тесла"
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Изпълнителният директор на "Тесла" (Tesla Inc) Илон Мъск обяви, че е възобновено производството на електромобили в единствения американски завод на компанията в Калифорния, въпреки забраната на местните власти, и че ако някой трябва да бъде арестуван, това трябва да е той.

Този ход идва, след като редица щати и отделни градове в САЩ експериментират с начините за безопасно рестартиране на местната икономика, тъй като коронавирусната пандемия доведе до затваряне на американския бизнес, което принуди десетки милиони американци да останат без работа.

През уикенда Илон Мъск заплаши компанията "Тесла" да напусне Калифорния в посока Тексас или Невада заради затварянето на единствената в САЩ фабрика Фримонт на компанията в калифорнийския окръг Аламида.

В имейл в понеделник обаче "Тесла" се позовава на заповед на губернатора на Калифорния от миналия четвъртък, която позволява на производителите да възобновят дейността си, и каза, че още от неделя служителите, които бяха изпратени в принудителен отпуск, са започнали да си връщат редовния си трудов статус.

"Радваме се да се върнем на работа и изпълнихме много подробни планове, за да ви помогнем да бъдете в безопасност при завръщането“, се посочва в имейл, видян от Ройтерс и озаглавен: "Свърши принудителният отпуск и ние отново се връщане да работим в производството!“.

В Туитър Илон Мъск пък написа, че производството се възобновява в понеделник, добавяйки, че ще се присъедини към работниците на поточната линия.

"Ако някой бъде арестуван, това трябва да бъдат само аз", подчерта той.

Здравните власти в окръг Аламида, където се намира фабриката Фримонт, заявиха късно снощи, че знаят, че "Тесла" е отворила производството си извън т.нар. минимални основни операции, разрешени по време на съществуващата карантина и блокада, и са уведомили компанията, че не може да работи без одобрен от окръга план.

Официалните местни лица заявиха, че очакват предложение от "Тесла" и се надяват компанията също така да се съобрази с изискванията, без да бъдат прилагани допълнителни мерки. В изявлението не са посочени последиците от това еднолично решение на Илон Мъск и на "Тесла", като само беше отбелязано, че местните власти повече няма да коментират.

В заповедта за блокиране на окръга се посочва, че нарушенията на карантината се наказват с глоба, с лишаване на свобода или и с двете мерки.

Също в понеделник американският финансов министър Стивън Мнучин заяви, че щатът Калифорния трябва да направи всичко необходимо, за да помогне на производителя на електрически автомобили да отвори единствената си фабрика в САЩ, ако иска да запази заводът на "Тесла" в своя щат.

"Тесла", която има фабрика за електромобили и в Шанхай и строи друга в покрайнините на Берлин, подаде през уикенда съдебен иск срещу властите в окръг Аламида, твърдейки, че е нарушена калифорнийската конституция, след като местната власт е отхвърлила заповедта на щатския губернатор, позволяващи на производителите да отворят отново.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!