Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Банка KfW: Германската икономика се е свила с до 25% заради коронавирусната криза

Германската икономика вероятно се е свила с около 20 - 25% само в рамките на няколко седмици в резултат на коронавирусната пандемия, съобщи във вторник немската държавна банка за развитие KfW, добавяйки, че бизнес активността вероятно е достига своето дъно през април, ако не последва втора вълна на инфекцията.

През март Германия започна да въвежда ограничителни мерки, за да локализира коронавирусната зараза, като много фирми спряха производството, а магазините затвориха. През миналата седмица канцлерът Ангела Меркел обяви стъпки за облекчаване на ограниченията, но също така стартира механизъм за "аварийна спирачка", който да позволи подновяване на ограниченията в случай, че има ново покачване на броя на заразените с коронавирус.

"Коронавирусната криза удари Германия като светкавица", заяви главният икономист на банката KfW Фрици Кьолер-Гейб. Той посочи, че възстановяването вероятно ще започне през втората половина на годината, но въпреки това икономиката ще достигне нивото си от преди коронавирусната кризата едва през есента на 2021 година.

"В крайна сметка това ще струва на Германия икономическа продукция за 300 милиарда евро - сума, подобна на целият брутен вътрешен продукт на Дания", коментира немската държавна банка за развитие.

Според KfW облекчаването на редица от ограничителните мерки би трябвало да помогне на икономиката поне частично да се нормализира до лятото, което би довело до много силен растеж през третото тримесечие.

KfW заяви, че очаква икономиката на Германия да се свие с 6% през тази година, преди да нарасне с 5% през следващата година. Но рисковете за тази прогноза са главно в посока надолу, като според банката основната опасност е свързана с втора вълна от вирусна инфекция.

Прогнозите на KfW са подобни на тези, направени от германското правителство в края на април, за свиване на БВП с 6,3% през тази година и растеж от 5,2% през следващата година.

Страховете от заразяване и икономическата несигурност означават, че хората ще се въздържат от покупки, докато не бъдат налични бързи тестове за коронавирус и не могат бързо да се проследяват веригите от новоинфектирани, отбелязва банката.

През миналата седмица компанията за пазарни анализи GfK оповести проучване, според което една трета от германците очакват да харчат по-малко средства за покупките на дълготрайни стоки в бъдеще, като също близо 33% от тях виждат влошаване на финансовото им състояние през следващите 12 месеца заради коронвирусната криза.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна