Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Глобалната търговия вероятно ще се свие с над една четвърт през второто тримесечие

Руският външен министър Лавров очаква срив от 30% на глобалната търговия през 2020 г.

Световната търговия със стоки ще се свие със скорост, която не е наблюдавана след глобалната финансова криза през 2009 г., като оценките стават все по-мрачни през последните седмици, съобщи в сряда Конференцията на ООН за търговия и развитие (UNCTAD), цитирана от Ройтерс.

Очаква се търговията със стоки да спадне с 3,0% през първото тримесечие спрямо края на 2019 г. и с цели 26,9% през второто тримесечие, съобщи UNCTAD. На годишна база това би означавало спад съответно с 3,3% през първото и с 29,0% през второто тримесечие.

"Спад в подобен мащаб имаше през 2009 г. по време на световната финансова криза, но тогава той не беше толкова рязък, колкото през настоящата година. По това време глобалната търговия се възстанови също толкова бързо, в съответствие със световното икономическо възстановяване“, коментира главният статистик на UNCTAD Стив Макфили.

"Към настоящия момент обаче формата на възстановяване все още не е ясна, ще зависи от това колко бързо икономиките ще се върнат към позитивен растеж и тяхното търсене за търгувани стоки отново се увеличи", продължи той.

Конференцията на ООН за търговия и развитие заяви, че прогнозата за международната търговия през първото тримесечие се влошава непрекъснато след 24-и март, когато UNCTAD прогнозира умерен растеж на търговията в стойностно изражение с около 1%.

От своя страна руският външен министър Сергей Лавров заяви в сряда, че обемът на световната търговия може да спадне с над 30% през тази година поради пандемията от коронавирус.

"Според прогнозите обемът на световната търговия може да намалее с 13% при оптимистичният сценарий, а при по-лошият сценарий - с повече от 30 на сто", заяви той на среща на външните министри на Шанхайската организация за сътрудничество.

Лавров добави, че съществуващите вериги за доставки, инвестиции и финансови борси са изложени на риск сред избухването на Covid-19, подчертавайки, че "ключовата задача е преодоляване на социално-икономическите последици от пандемията".



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна