Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европарламентът няма да одобри следващия дългосрочен бюджет на ЕС без нови източници на финансиране

Европейски парламент
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейският парламент няма да даде зелена светлина за следващия дългосрочен бюджет на Европейския съюз, ако правителствата на страните членки не се съгласят да предоставят 7-годишен план за разходи, включващ нови целеви източници на приходи от данъци, показва проект на резолюция на европарламента, съобщава Ройтерс.

Съгласието на парламента е необходимо за дългосрочния бюджет на 27-членния блок, който трябва да влезе в сила от 2021 г. и да се равнява на около 1% от икономиката на ЕС, или 140 милиарда евро годишно.

Бюджетът ЕС финансира политиките за изравняване на жизнения стандарт в целия блок, селскостопанската политика на ЕС, инвестициите в изследвания, развитие и образование, преобразуването към устойчиво производство и потребление на енергия, както и прогнозирането на различни разработки и програми за помощ на съюза в глобален план.

Според информацията на Ройтерс законодателите на ЕС ще гласуват резолюцията в петък след дебат по-късно днес с председателят на Европейския съвет Шарл Мишел и с ръководителят на Европейската комисия Урсула фонд дер Лайен.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна