Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Електронен нос" анализира човешкия дъх и открива белодробни болести

Снимката е илюстративна
Снимка: webit.org

Биолози и инженери от Русия, Италия, Сърбия и Финландия разработиха компактна система за анализ на човешкия дъх, която открива в него следи от развитие на белодробни заболявания, съобщи БТА като се позова на ТАСС.

Агенцията цитира съобщение на Руския научен фонд и публикация в сп."Адвансд Хелткеър Матириълс".

"Предложената концепция за "електронен нос" позволява провеждането на оперативен контрол и предварителна диагностика само в рамките на няколко минути. Анализът на издишания въздух може да се използва и за откриване на болести не само на белите дробове, но и на други вътрешни органи като стомаха например", казва Иван Бобринецки, научен сътрудник от Московския институт по електронна техника, който е участник в проекта.

Пушенето и замърсяването на въздуха водят до развитие на т. нар. хронична обструктивна белодробна болест, която води до проблеми с дишането и понижаване на концентрацията на кислород в кръвта.

Международният екип учени е разработил "електронен нос", състоящ се от въглеродни нанотръби, който открива следи от развитие на хроничната обструктивна белодробна болест и на други заболявания на белите дробове. 

Апаратът е изпробван върху 12 доброволци успешно. Последните опити на учените показват, че апаратът открива рак на белите дробове и диабет.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени