Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Икономиката на Германия с най-силен спад след глобална финансова криза

БВП се сви с 2,2% през първото тримесечие след понижение с 0,1% в края на 2019 г.

Икономиката на Германия се сви през първото тримесечие на годината с 2,2% след понижение с 0,1% в края на 2019 г., отбелязвайки най-драматичен тримесечен спад след глобалната финансова и икономическа криза през 2008/2009 г., тъй като през март повечето магазини и предприятия бяха затворени, за да се ограничи разпространението на коронавирусната инфекция, показват предварителни данни на немската статистика Destatis.

Това е вторият най-голям спад на БВП от Обединението на Германия, като единствено през първото тримесечие на 2009 г. беше отчетно по-силно понижение от 4,7 на сто.

Спрямо година по-рано БВП на водещата европейска икономика се понижи през първото тримесечие с 2,3% след слабо растеж с 0,4% през последните три месеца на 2019 г.

Очаква се икономиката на Германия да навлезе в още тежка рецесия през второто тримесечие, когато се очаква още по-драматичен спад на БВП, тъй като въведените строги ограничителни антивирусни мерки останаха в пълна сила през април и началото на май.

Частните потребителски разходи спаднаха рязко през първото тримесечие на 2020 г. Инвестициите в оборудване - особено в машини и превозни средства - също намаляха значително, отбеляза Destsits

От друга страна, правителствените разходи и инвестициите в строителството имаха стабилизиращ ефект и предотвратиха още по-голям спад на БВП.

По отношение на външната търговия, както износът, така и вносът спаднаха силно в сравнение с четвъртото тримесечие на 2019 година.

Немската статистика посочи, че икономическата продукция през първото тримесечие беше генерирана от около 45 милиона души, работещи в Германия. Това са 147 хил. повече или с 0,3% над техния брой година по-рано.

Министерството на икономиката на страната заяви, че очаква ускоряване на икономическия спад през второто тримесечие с оглед на коронавирусната пандемия.

Според министерството, прогнозните индикатори към април не дават признаци на надежда, въпреки че изглежда възможно началото на икономическия обрат през месец май.

Повечето прогнози показват, че германската икономика ще се свива с около 10% през второто тримесечие, но точният размер на спада ще зависи отчасти от облекчаването на ограниченията на обществения живот, заяви Алберт Браакман от Федералната статистическа служба Destatis.

Той посочи, че Destatis не прави прогнози, но добави: "Средните прогнози, както вероятно знаете, са за спад с около 10 на сто".

Браакман също така каза, че икономическото представяне пред второто тримесечие ще зависи от облекчаващите мерки и дали политиците ще обявят допълнителни финансови програми в подкрепа на икономиката.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна