Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 нанесе тежък исторически удар върху продажбите на дребно в САЩ през април

През април 2020 година общите продажби на дребно в САЩ претърпяха рекорден срив за втори пореден месец, тъй като коронавирусната пандемия остави американците вкъщи, а голяма част от икономиката остана затворена, което струваше загуба на над 20 милиона работни места и породи безпрецедентен спад при потребителските разходи.

Според данни на Министерството на търговията продажбите на дребно през април се сринаха с 16,4% спрямо март, когато паднаха с 8,3%, като това е най-драматичният спад откакто американските власти започнаха да провеждат това проучване през 1992 г. Осреднените прогнози на финансовите пазари бяха за свиване на търговията на дребно с 12 на сто.

Шоковият спад през април е близо два пъти по-голям от този през март и над четири пъти по-силен, отколкото най-солидното едномесечно понижение при продажбите на дребно по време на Голямата рецесия през 2007 - 2009 г.

Продажбите на дребно спаднаха рязко във всички отделни категории с изключение на пазаруването онлайн.

Силен спад с над 12% беше отчетен при постъпленията от продажби на автомобилните дилъри, докато продажбите в бензиностанциите се сринаха с 29 на сто с оглед на силен спад на петролните цени и факта, че заповедта на американците да си остават вкъщи остави пътищата пусти.

Дори изключвайки автомобилите и бензиностанциите, които по принцип са основен източник на потребителските разходи, продажбите на дребно се свиха драматично през април с 16,2%.

Магазините за хранителни стоки, които се възползваха през март от презапасяването на американците в началото на коронавирусната пандемия в страната, отбелязаха спад при продажбите през април с 13%. Отново сериозно пострадаха продажбите в магазините за дрехи (срив със 78%), продажбите в магазините за електроника се сринаха с 60%, в магазините за мебели - с 59%, в барове и ресторанти - с 30% и дори в аптеките беше отчетено понижение с 15%.

Единствените печеливши през април бяха интернет магазини като Amazon.com и големите вериги магазини като Walmart, разполагащи със значително онлайн присъствие на пазара. Постъпленията при онлайн търговците на дребно скочиха през април с 8,4 на сто. Тези компании се наложи да намета хиляди работници, за да се справят с потока от онлайн поръчки от клиенти, които си стоят у дома или са твърде притеснени, за да излязат на пазара.

Потребителските разходи, които представляват повече от две трети от икономическата активност в САЩ, спаднаха през първото тримесечие със 7,6% на годишна база, което беше най-резкият спад от второто тримесечие на 1980 година. Това допринесе в значителна степен за свиване на американската икономика през периода януари - март с цели 4,8%.

Очаква се обаче БВП на САЩ да се свие през второто тримесечие дори с умопомрачителните 30 - 40%, което да се окаже най-бруталното понижение от Голямата депресия през 30-те години на миналия век. Днешните трагични данни за продажбите на дребно през април сякаш са в подкрепа на тези очаквания.

Рекорден спад на индустриалното производство през април

Индустриалното и промишлено производство също отбеляза рекорден колапс през април, тъй като коронавирусната пандемия прекъсна вериги за доставки и доведе до принудително спиране на американския бизнес, показват данни на Федералния резерв.

Индустриалното производство спадна през април с цели 11,2% спрямо март, когато се понижи с 4,5%, отбелязвайки исторически месечен спад (според данни от 1919 г. насам) в резултат на негативното въздействие на вирусната пандемия.

Натовареността на производствените мощности пък се срина до 64,9% от 73,2% през март.

Промишленото производство, което представлява ключов компонент в данните за индустриалното производство, се понижи през април с 13,7% най-вече в резултат на срив със 70% при производството на автомобили и на части за тях. Изключвайки автомобилите, промишленото производство се понижи с 10,3%.

Производството в минно-добивната индустрия се понижи през април с 6,1%, а в комуналните услуги - с 0,9%.

След слабите данни Федералният резерв на Ню Йорк прогнозира, че БВП на САЩ ще се понижи с цели 31,2% през второто тримесечие.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна