Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вашингтон обяви официално нови рестрикции спрямо "Хуавей"

Лого на китайската компания „Хуавей“ на технологичното изложение CeBit в Хановер, Германия, през 2012 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо направи официално изявление за въвеждане на ново правило, което допълнително ще ограничи износа на полупроводникова техника и компоненти за "Хуавей" (Huawei Technologies Co. Ltd), като се позовава на това, че телекомуникационният гигант е "ненадежден доставчик и инструмент на Китайската комунистически партия".

Правилото забранява на компании да използват американска технология и софтуер за проектиране на продукти за китайската фирма, тъй като това представлява "заплаха за националната сигурност на САЩ".

"Няма да толерираме усилията на Комунистическата партия на Китай за подкопаване на личния живот на нашите граждани или целостта на мрежите от ново поколение в световен мащаб", отбеляза Помпейо.

Самото решение беше факт по-рано в петък, когато Бюрото за промишленост и сигурност (BIS), което е агенция към Министерството на търговията на Съединените щати, разкри, че е въведена промяна в правилата, която ще попречи на усилията на китайския технологичен гигант "Хуавей" (Huawei Technologies Co. Ltd.) "да подкопае американския експортен контрол".

Мярката ще бъде "стратегически" насочена срещу "придобиването от "Хуавей" на полупроводникова техника, която е пряк продукт на определени американски софтуери и технологии", посочиха от ведомството.

Китайските власти реагираха незабавно на това решение, като англоезичното издание Global Times, което е близко до управляващата комунистическа партия, съобщи в петък, че Пекин би могъл да състави "списък с ненадеждни юридически лица", състоящ се от американски компании като Apple, Qualcomm и Cisco, или дори да спре дейността има в страната, ако Вашингтон действително блокира доставката на технологии за "Хуавей".

Китай също така е готов да прекрати поръчките си за самолети на "Боинг" (Boeing), ако администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп поддържа настоящата си политика спрямо китайския технологичен гигант, се казва в информацията на Global Times.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!