Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Учени разкриха тайната на котешката трева

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Учени твърдят, че са разкрили тайната - защо котешката трева (коча билка, Nepeta cataria) кара  писаните да пощръкляват, пише БТА, като цитира публикация в сп. "Сайънс адвансис".

Билката от семейството на ментата съдържа ензими, наречени иридоиди, които й помагат да се защитава от растителноядни животни. Изследователите са установили, че един конкретен иридоид - непеталактон, може да влуди котките.

За разлика от други видове растения от същото семейство (Устноцветни, лат. Lamiaceae), като лавандула, чубрица, мента, маточина, риган, босилек, салвия,  които с течение на времето губят способността си да произвеждат иридоиди, котешката трева запазва своята.

"Открихме набор от необичайни ензими, които генерират молекули непеталактон. Тези ензими не се срещат в нито един сроден вид растения и са еволюирали по уникален начин при котешката трева", казва изследователят Бенджамин Лихман от университета на Йорк.

"Котешката трева е отличен модел за изучаване на тези процеси. Сега се опитваме да модифицираме химикалите, присъстващи в билката.

Растенията непрекъснато развиват биохимията си. С нашето проучване се надяваме да запечатаме моментни кадри от тази еволюция в действие", казва Сара О'Конър от изследователския екип от Института "Макс Планк" за биохимична екология. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна