Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британската икономика може да се свие с 30% само в рамките на април

Британската икономика вероятно ще има по-бавно възстановяване, а не бърз отскок след края на коронавирусната криза, заяви в неделя ръководителят на независимия регулатор на публичните финанси на Великобритания (OBR), предаде Ройтерс.

Председателят на Службата за бюджетна отговорност (OBR) на Обединеното кралство - Робърт Чоут посочи, че британската икономика вероятно няма да се върне бързо на своя път от преди кризата, тъй като ще трябва тепърва да се възстанови от всички мерки на затваряне и карантина, предизвикани от пандемията Covid-19.

Той отбеляза, че всичко това може да заличи над 30% от икономиката само в рамките на месец април, който той определи като "дъно на катастрофата", добавяйки, че това "би трябвало да бъде най-лошата част от нея".

През миналия месец OBR заяви, че брутният вътрешен продукт на Великобритания може да спадне с 13% през 2020 г., което ще бъде най-големият икономически срив от повече от 300 години, като само в рамките на второто тримесечие прогнозира спад с 35 на сто.

Според Робърт Чоут, публикуваният през миналия месец сценарий на Службата за бюджетна отговорност, показващ бързо икономическо възстановяване във "V-образна форма", е бил само илюстративен, за да покаже ударът, който коронавирусната криза нанесе на публичните финанси.

"На практика мисля, че най-вероятно няма да видим икономиката да отскочи до мястото, където бихме очаквали да бъде до края на годината при това предположение, а вместо това възстановяването ще бъде по-бавно", посочи той пред телевизия Би Би Си.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна