Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Си Цзинпин: Коронавирусът е най-сериозната глобална заплаха след Втората световна война

Си Цзинпин, президент на Китай
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Китайският президент Си Цзинпин изнесе реч по време на 73-тата сесия на Световната здравна асамблея, като заяви, че пандемията от коронавирус представлява най-сериозната глобална заплаха след Втората световна война.

Той посочи, че коронавирусът е изненадал света, но Китай е успял да обърна приливаната вълна на пандемията с цената на "големи жертви“ и защита на човешкия живот.

Коментирайки по-нататъшните стъпки за овладяване на пандемията, Си Цзинпин отбеляза, че най-важната мярка трябва да бъде спирането на трансграничното предаване на заразата.

Китай отделя 2 млрд. долара за глобална борба срещу Covid-19

Китайският президент подчерта, че неговата страна е решила да подкрепи глобалната битка срещу пандемията от коронавирус с 2 милиарда долара в рамките на две години.

"Китай призовава международната общност да увеличи ресурсите, за да подкрепи СЗО", заяви Си Цзинпн във видеообръщение до Световната здравна асамблея. Пекин подкрепя идеята за "цялостен преглед на глобалния отговор на коронавируса, воден от Световната здравна организация", посочи той, добавяйки, че този отговор трябва да се базира на науката и да се осъществява безпристрастно.

Китай ще сподели коронавирусната ваксина със света, след като я разработи

Китайският президент обеща, че неговата страна ще направи коронавирусната ваксина глобално общо благо, достъпна за всички в света, след като я разработи.

Преди няколко дни Китайската национална здравна комисия потвърди, че клиничните изпитания на втората фаза на коронавирусната ваксина ще бъдат финализирани през юли.

Си Цзинпин отбеляза, че президентът на Съединените щати Доналд Тръмп е посочил правилно миналия петък, че Китай ще сподели коронавирусната ваксина с останалия свят, ако тази ваксина бъде първо създадена в азиатска държава.

Според Си Цзинпин, държавите, в които противовирусните условия се подобряват, трябва да осъществят известно отваряне наново.

Той подчерта, че глобалните вериги за доставка трябва да бъдат запазени отворени.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени