Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Талибаните обявиха, че спазват сделката със САЩ

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Лидерът на талибаните заяви днес, че ислямистите са ангажирани със сделката със САЩ, въпреки че са обвинени в извършването на хиляди атаки в Афганистан, откакто тя бе подписана, предаде АФП.

Хайбатула Ахундзада призова Вашингтон да не губи възможността, предложена от споразумението за прекратяване най-дългата война, в която участват САЩ.

„Ислямският емират е ангажиран със споразумението, подписано с Америка, и призовава другата страна да спазва своите ангажименти и да не позволява тази ключова възможност да отиде напразно“, заяви Ахундзада в свое становище, използвайки името, с което талибаните наричаха Афганистан, когато бяха на власт.

„Призовавам американците да не позволяват на никого тази възможност да бъде възпрепятствана, отложена и в крайна сметка това международно признато двустранно споразумение да се провали“, каза още лидерът на талибаните.

След месеци на преговори ислямистите и САЩ подписаха през февруари сделка, според която Вашингтон ще изтегли всички свои бойци до следващата година в замяна на гаранции за сигурност.

Администрацията на президента Доналд Тръмп превърна в свой приоритет прекратяването на войната в Афганистан.

Според условията на сделката талибаните обещаха да прекратят да атакуват градове и чуждестранни сили, но продължиха да нападат афганистански сили в провинциите. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени