Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Работник в Нидерландия вероятно прихванал Covid-19 от норка

Една от двете затворени в края на април ферми за норки край град Айндховен, Нидерландия.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Работник във ферма за норки в Нидерландия вероятно се е заразил с коронавируса от животните в нея, заяви министърът на селското стопанство, предаде АФП. Агенцията отбелязва, че това е първият съобщен случай за предаване на Covid-19 от животно на човек в страната.

Предполагаемото заразяване станало в една от двете ферми за норки край южния град Айндховен, където по-рано бе констатирана болестта сред бозайниците, които се отглеждат заради ценната им кожа.

Изследователи сравнили генома на вируса, открит в норки, с този на пациента, като създали „родословно дърво“ на мутацията, заяви министър Карола Схаутен късно във вторник.

„Това проучване стигна до извода, че изглежда правдоподобно служител в инфектираната ферма за норки за е бил заразен от норка“, посочва тя в писмо до парламента.

Министърът обаче омаловажи опасенията за други заразявания от животно на човек, като отбеляза, че пробите от въздух и прах извън оградата на фермите не показват наличие на вирус.

Нидерландия обаче затегна мерките, като направи задължителен скрийнингът на всички ферми за норки и забрани посещенията в заразените ферми, добави тя.

Властите освен това проучват дали диви котки имат роля при разпространяване на вируса между двете заразени ферми. За три котки в една от тях бе потвърдено наличието на вируса, обяви правителството миналата седмица.

Отглеждането на норки и подобни животни заради ценната им кожа е противоречива тема в Нидерландия, чийто най-висш съд разпореди през 2016 г. всички подобни ферми да прекратят работа до 2024 г.

Нидерландия досега е съобщила за 44 249 инфекции на хора с Covid-19, като смъртните случаи са 5715.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна