Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия забранява поглъщанията на компании в здравния сектор от фирми извън ЕС

CureVac, немска биофармацевтична компания, разработваща ваксина за Covid-19
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германия одобри нови правителствени правомощия за налагане на вето върху враждебни оферти за чуждестранно поглъщане на здравни компании, мярка, предназначена да осигури непрекъснато снабдяване с консумативи от първа необходимост по време на коронавирусната криза, съобщава Ройтерс.

Регламентът, одобрен от кабинета в сряда, ще позволи на правителството да блокира поглъщанията на местни фирми, които произвежда ваксини, химикали прекурсори, лекарства, предпазни средства или медицински машини, като респиратори.

Мярката идва, след като ранните етапи на коронавирусната пандемия в световен мащаб доведоха до липсата на материали, за които се смята, че са от решаващо значение за борба с Covid-19, както и след опити, включително на правителството на САЩ, да закупи компанията CureVac, фармацевтичен стартъп, който разработва ваксина срещу болестта.

На немското правителство ще бъде разрешено занапред да проучва последиците за сигурността при оферти извън Европейския съюз, веднага щом някой чуждестранен купувач притежава повече от 10% от акциите на дадена местна здравната компания. Досега този праг беше 25%.

С оглед на това според новия регламент германските здравни компании ще бъдат задължени да информират Берлин веднага, щом чуждестранен инвеститор придобие дял, който е по-голям от 10%.

Медийни информации в Германия, че Съединените щати се опитват да получат достъп до CureVac -  биофармацевтична компания със седалище в Тюбинген, Германия, или до ваксината, върху която тя работи, накараха членовете на кабинета да изразят подкрепата си за нейното запазване. От CureVac обаче отрекоха да са получавал оферти от САЩ.

Шефът на друга германска биотехнологична компания BioNTech, която също участва в надпреварата за намиране на коронавирусна ваксина, заяви през април, че е изключено поглъщане и че компанията е получила неуточнени предложения.

"Настоящата коронавирусна криза показва колко важни могат да бъдат медицинските знания и производствения капацитет в Германия и Европа в кризисни ситуации. В същото време приетите изменения ще имат важен принос за дългосрочното поддържане на функционираща система на здравеопазване в Германия", коментира днешното решение немският министър на икономиката Петер Алтмайер.

Днешният правителствен ход е отзвук от по-ранните стъпки на Берлин да защити високотехнологичните компании, към които бяха отправени оферти за поглъщане от амбициозни и бързорастящи китайски конкуренти.

Някои представителите на индустрията бяха критични към предприетия последен ход на правителството, твърдейки, че той изпраща погрешен сигнал в разгара на криза. "По време на криза е по-важно от всякога да застанем зад отворените пазари“, заяви членът на борда на Федерацията на германската индустрия Щефан Майер.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!