Eмисия новини
от 00.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Шпигел": Германското правителство се споразумя за финансова помощ за "Луфтханза"

Меркел очаква скоро сключване на сделка за спасяване на немския авиопревозвач

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германското правителство постигна съгласие по окончателните подробности относно спасителен финансов пакет за изпитващия сериозни проблеми заради Covid-19 авиопревозвач "Луфтханза" (Deutsche Lufthansa), съобщи в сряда немското списание "Шпигел" (Der Spiegel).

"Луфтханза" се стреми да използва средства от германския икономически стабилизационен фонд, за да се справи с негативните последици от коронавирусната пандемия и очакванията на компанията за продължителен спад при самолетните пътувания.

Министрите сложиха крайните щрихи на спасителния пакет и правителствени представители вече са на път за Франкфурт, където да сключат окончателна сделка с мениджърите на авиокомпаниите, съобщава немското списание.

Германските финансово и икономическо министерства отказаха коментар, като говорител на "Луфтханза", също отказа всякакво изявление за медиите.

На 7-и май германската авиокомпания заяви, че води преговори с правителството за спасителна помощ в размер на 9 млрд. евро, за да се осигури бъдещето на компанията, напомня Ройтерс.

Тогава "Луфтханза" посочи, че финансовият пакет включва държавно-обезпечен заем без право на глас, известен като т. нар. "мълчаливо участие", както и увеличаване на капитала, което може да остави германското правителство с дял в компанията до 25% плюс една акция.

Междувременно канцлерът Ангела Меркел заяви, че очаква в скоро време споразумение за спасителен пакет за германската авиокомпания "Луфтханза".

"Що се отнася до "Луфтханза", правителството води интензивни разговори с компанията и с Европейската комисия. Скоро се очаква решение, но не мога да представя подробности за разговорите, които продължават", каза Меркел пред репортери, когато беше попитана за спасителната помощ за водещия авиопревозвач.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна